Публикация

Пациенти на МБАЛ „Централ Хоспитал“ искат справедливо финансиране за онкоболните

Пациенти на МБАЛ „Централ Хоспитал“ искат справедливо финансиране за онкоболните

Сдружение на медицинските онколози ще защитава интересите на хората, които лекува


Диагнозата рак за първи път чух преди 5 години, туморът беше на яйчниците. Оперираха ме в гинекологично отделение на държавна болница в Пловдив. След това болестта отново се прояви – този път с образувание на дебелото черво, а накрая на черния дроб.

Знае се, че заболяването е коварно – появява се на различни места. И за да оцелее човек, трябва да има силен дух, но и голяма подкрепа от близките, но най-вече от лекарите. Това сподели 72-годишната Илияна Митева от Девин. Тя е пациент на отделението по онкология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив, защото точно тук  намира добро отношение. Възхитена съм от завеждащата д-р Румяна Илиева – колкото и да е натоварена, тя винаги намира време да отговори на нашите въпроси, казва пациентката. И отбелязва, че онкоболните винаги имат за какво да попитат – тук им се появил оток, там – сини петна и какво ли още не.

Митева казва, че именно грижите и вниманието към тежко болните привличат пациенти в МБАЛ „Централ Хоспитал“ от цяла България. Сестрите постоянно надничат в стаята и питат пациентите как са, имат ли нужда от помощ. Идва и психоложка, която разговаря с тях и с близките – учи ги как заедно да преодоляват кризите и трудностите, които води заболяването. Тук целият персонал е специално подготвен и умее да обслужва болни, защото и санитарките са много внимателни.

Жената държи да се лекува в България, а не в Турция. За това свое решение има подкрепата на семейството си. Много хора продадоха имотите си, за да платят скъпото лечение там и пак не видяха полза и дори погребаха много по-млади от мен, отбелязва Илияна.

Убедена е, че нашата държава трябва да заделя повече средства за нуждите на онкоболните, а наличния финансов ресурс да разпределя правилно. По нейни наблюдения се харчат много пари за изследвания – болните влизат по клинична пътека в болница, лежат 3 дни, а самото изследване трае 2 часа. В същото време средствата за лекарства са ограничени. „Предписват не което трябва лекарство, а което има, казва Митева. - Защо от НЗОК не подберат добрите болници, в които ходят много пациенти, като тази, и не осигурят приоритетно средства за тях?“ И тъй като много пъти е защитавала правата на онкоболните пред здравните власти, сега е готова да го направи отново.

Нашите пациенти, които се лекуват от години при нас, имат доста задълбочен поглед върху състоянието на здравната система и често са наясно как могат да се решат част от проблемите, коментира началникът на отделението по медицинска онкология д-р Румяна Илиева. На някои от въпросите отговор търсят и специалистите в сферата. За да намерят решения, те са създали СМО – Сдружение на медицинските онколози. Идеята ни е да осигурим обществена и професионална подкрепа за развитие на медицинската онкология и здравеопазването, както и да популяризираме особеностите на онкологичните заболявания, начините на лечение и на средствата за преодоляване на неблагоприятните последици, посочи д-р Илиева, един от лекарите учредители на организацията. И не на последно място – да взаимодействаме с всички отговорни институции с цел изготвяне на експертни предложения и становища за промяна на нормативната база.

 

Коментари