Публикация

В САЩ започна битка срещу солта


Американското Управление за контрол на продуктите и лекарствените препарати се зае да регулира количеството на солта в хранителните продукти.

Целта е да се помогне на населението да намали употребата на натрий, който води до повишено кръвно налягане, влошава работата на бъбреците и може да предизвика инсулт.

Специалистите твърдят, че голяма част от солта американците употребяват в ресторантите и заведенията за обществено хранене.

Призивите за необходимостта от намаляването на съдържанието на натрий не дадоха резултати. Затова представителите на управлението повдигнаха въпроса за въвеждането на ограничения при употребата на сол в хранителните продукти, съобщава още Ройтерс.

Само в САЩ за лечението на заболявания, свързани с повишеното кръвно налягане, системата на здравеопазването харчи около 73 милиарда долара годишно.

Коментари