Публикация

От печата: Бум на заразени с лаймска болест в страната

От печата: Бум на заразени с лаймска болест в страната

След ухапване от кърлеж не пийте профилактично антибиотици 


Бум на заразени от лаймска бурелиоза, популярна повече като лаймска болест, има към момента в страната. Инфекцията е в резултат от ухапвания от кърлежи, сочи доклад на Националния център по заразни и паразитни болести, пише в новия си брой в. „Монитор“.

Само за седмица са регистрирани 11 случая, а от началото на годината досега инфектираните са 201. За същия период на 2016 г. те са били 182-ма. Тази година има един установен случай на кърлежов енцефалит.

Кърлежите, които се срещат у нас, пренасят най-често марсилска треска, кримска хеморогична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит.

Не е задължително да откриете кърлеж, впит в кожата, за да се развие заболяване, уточнява изданието. Ухапванията от по-малките форми им форми – ларви и нимфи, остават незабелязани и хората не разбират защо се е зачервила кожата им. Дали има данни за инфекция може да прецени най-добре лекар инфекционист.

Лаймската болест протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до един-два месеца от ухапването, тя се лекува напълно с антибиотици, задължително изписани от лекар. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет.

Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да предизвика също усложнения в сърдечносъдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза обаче лаймската болест може да доведе до смъртен изход, коментира пред всекидневникад-р Валентина Цанева, която е инфекционист и епидемиолог от Стара Загора.

Марсилската треска е на второ място по разпространение у нас. Тя протича с висока температура, специфичен пъпчив обрив по цялото тяло, включително по дланите и ходилата. 

Независимо че и двете инфекции се лекуват с антибиотици, не ги пийте без лекарско предписание „профилактично“, съветва д-р Цанева. За разлика от тях кримската хеморогична треска и кърлежовият енцефалит изобщо не се влияят от антибиотично лечение. 

Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. Препоръчително е отстраняването му да стане от медицинско лице, което да извърши манипулацията стерилно и по правилен начин, допълва изданието.

Коментари