Публикация

Болница в Русе търси пропуснати ползи от НЗОК

Болница в Русе търси пропуснати ползи от НЗОК

Заради отказан през миналата година договор с осигурителния фонд от русенската областна болница искат и възстановяване на загубите за заплати


Областната болница в Русе търси пропуснати ползи от здравната каса, пише в днешния си брой в. „Сега“.

Лечебното заведение се е оплакало на здравния министър проф. Николай Петров и управителя на здравната каса проф. Камен Плочев, че е ощетено и настоява за покриване на пропуснати ползи заради отказан миналата година договор. Отделно е завело и дело за пропуснати ползи срещу НЗОК, отбелязва всекидневникът.

През миналата година болницата кандидатства за договор за клинични пътеки по инвазивна кардиология, тъй като се е сдобила с нужната за целта апаратура - ангиограф, купен с пари от еврофондовете. От касата обаче отказват, като се позовават на законовия текст, според който за настоящата година договори се сключват за нови дейности или с нови лечебни заведения, само ако те са получили разрешително до края на предходната година. 

Лечебното заведение от своя страна обжалва отказа на касата в административния съд в Русе, който го обявява за нищожен. Решението е потвърдено и от Върховния административен съд. Според магистратите това не е нова дейност, а нов метод, част от дейността по кардиология, каквато във въпросната болница се практикува повече от 50 години.

Тъй като, докато текат делата, минават 9 месеца и болницата получава договор чак тази година, оттам са изчислили, че загубите са над 97 000 лева, а пропуснатите ползи надхвърлят 1 милион лева. Освен това, когато сключва договор, касата определя малък финансов лимит за тази дейност, тъй като досега не е практикувана в лечебното заведение. 

Затова и оттам се оплакват в МЗ и НЗОК и си искат възстановяване на загубите за заплати, амортизация на апаратурата и на сертификатите за нея, допълва изданието.

Коментари