Публикация

Как хиропрактиката помага при спортните травми

Как хиропрактиката помага при спортните травми

Ролята като хиропрактиците е първо да проверят подравняването на гръбначния стълб и да разработят план за действие, с който да подобрят изравняването на гръбнака. В структурно коригиращата хиропрактика пациента се преглежда по три показателя.


Специалистите по хиропрактика в Американската клиника за гръбначни заболявания в София са наясно, че тялото е деликатно балансирана система, която често се нуждае от лечение, за да функционира правилно. Те практикуват иновативен, нехирургичен метод на лечение, за да постигнат феноменални резултати при различни състояния на гръбначния стълб и нервно-мускулната система.

 

д-р Томас Новак, доктор по хиропрактика

Д-р Томас Новак, доктор по хиропрактика, специализира в лечението на пациенти, страдащи от остри до хронични костно-мускулни заболявания. Има магистърска степен по хиропрактика от университета в Йоханесбург, Южна Африка и след успешна практика там се премества в България. Той се интересува от най-новите постижения в диагностиката и овладяването на главоболие, проблеми с дисковете, болки в гърба и шията, както и спортни травми. Предлагаме ви част от интервюто на д-р Новак за сп. VAGABOND:

(на снимката в ляво д-р Новак, по време на манипулацията по наместване)

 


Какви са най-често срещаните видове спортна травма?
Зависи от вида на спорта, но обикновено това са болки в гърба и врата, наранявания по дисковете, проблеми в крайниците - като рамене, ръце, китки, колене, бедра, крака. Някои от тях са свързани с конкретен спорт, например проблемите в лактите често се срещат при тенисистите и голфърите,  причинени са от повтарящото се движение отново и отново. Упражненията във фитнес залата могат да доведат до напрежение и навяхвания. Ако не се изпълняват правилно могат да пробудят съществуващи, но неоткрити здравни усложнения. Бягащите хора често страдат от болки в гърба и шията, както и травми на коленете, глезените, краката, включително и проблеми на ахилеса.


Какво можем да направим, за да избегнем това?
Позата е ясен знак за това, че има неправилна подредба на гръбначния стълб и има необичайно напрежение, което води до неестествен стрес върху структурите на тялото, с възможност в крайна сметка те да се разпаднат. Тялото е синергична система. Анормалната структура или дисфункция в една негова част ще повлияе негативно на други области.


Какъв ефект имат всички тези промени върху тялото, освен болката?
Физически, анормалната структура на гръбнака и позата могат да причинят много видове симптоми (болка, изтръпване, мравучкане, слабост) и проблеми с дишането, което може да доведе до увреждане на сърцето и други органи. Ментално, болката засяга различните хора по различен начин. Това може да доведе до депресия поради влошеното качество на живот. При спортистите нараняванията и болката могат да забавят успеха. Ако искате да отслабнете, болката може да ви спре да се упражнявате. Всеки ден в клиниката консултираме нови пациенти, които се оплакват, че не могат да играят с внуците си или да държат бебетата си в резултат на гръбначните им състояния. Болката също може да окаже голямо напрежение на брака.  Тя може да попречи да бъдете интимни с партньора си, прави хората нещастни, а това създава напрежение в отношенията.


Как може да помогне хиропрактиката?
В Американската клиника за гръбначни заболявания в София прилагаме структурна корекция чрез хиропрактиката. Ние не се съсредоточаваме върху симптомите, каквато е болката, а върху самата причина.


Нервната система контролира и координира всяка клетка, тъкан и орган в тялото, а гръбначният стълб е заобиколен и защитен от 24 подвижни кости, наречени прешлени. Нервните спинали се движат напред и назад от мозъка и тялото през гръбначния мозък и периферните нерви, които излизат между прешлените. Има нормална форма и биомеханика в гръбначния стълб, и когато системата е в неправилно положение, сигналите не могат да пътуват ефективно, като по този начин причиняват неизправност в различните структури, а от там се стига до болка и заболяване.


Нашата роля като хиропрактици е първо да проверим подравняването на гръбначния стълб и да разработим план за действие, за да подобрим изравняването на гръбнака. В структурно коригиращата хиропрактика преглеждаме пациента по три показателя. Първо са симптомите -  болка и недостиг на въздух или храносмилателни смущения. След това извършваме ортопедичен и неврологичен анализ на нервната и костно-мускулната система. Това е функционалната оценка. И на трето място е структурната оценка на позата и рентгеновите снимки. Като професионални хиропрактици искаме пациента да се подобри симптоматично, функционално и структурно.


Какви методи използвате?
Обичайният начин на мислене е, че когато третирате болката с медикаменти и тя си отива и всичко е наред. Но ние вникваме по-дълбоко. Болката се причинява от възпаление, а то е резултат от структурни и функционални проблеми. Болката е вашето тяло, което ви показва, че има нещо много неправилно при него. Притъпяването на това усещане не означава, че причината за това е отстранена. Ние, в Американската клиника за гръбначни заболявания в София, търсим основната причина и разработваме индивидуализирана рехабилитационна програма.

 

Методи на хиропрактика в Американската клиника за тръбначни заболявания


При всеки един пациент курсът на лечение започва с консултация за обсъждане на историята на състоянието. Ако пациентът е подходящ се извършва физикален преглед, правят се специализирани рентгенови снимки и цифров анализ на позата. Екип от лекари преглежда клиничните заключения и определя правилния курс на лечение. Използваме цифров софтуер за анализ на гръбнака според математически модел на костно-мускулната система. След като идентифицираме абнормалните изравнявания, водещи до увреждане на гръбначния стълб, разработваме програма за рехабилитация за всяка структура на гръбначната система. Първият компонент на процедурата за третиране са процедурите за гъвкавост и хидратиране на диска. Ние използваме редица специализирани терапии и оборудване, досега прилагано само в Съединените щати. Тези терапии се извършват за да отпуснат тъканите, да рехабилитират повредените дискове и да увеличат гъвкавостта.


След като гръбнакът е по-гъвкав, той е подготвен за процедурата по изправяне. Лекарят намества гръбнака спрямо по-добро изравняване на прешлените, използвайки ръцете си, специални инструменти, специализирани таблици, и на базата на 41 измервания от 23 ъгъла, сравняващи гръбначния стълб на пациента с математически модел.


След това тялото е необходимо да се научи да задържи новите позиции естествено. И тук прилагаме процедурите за укрепване и рехабилитация, които препрограмират мозъка и укрепват мускулите с цел да задържат позата по гръбначния стълб. Всички тези процедури са съобразени с индивидуалните гръбначни дисфункции на пациента. Ние комбинираме клинично лечение с индивидуална програма за рехабилитация удома, която ускорява резултатите и учи пациентите да се грижат правилно за гръбначния стълб. Лечението обикновено трае 10 седмици.

 

Лечение на гръбначни изкривявания


 

Има ли възрастови ограничения?
При пациентите на клиниката лечението започва в началото на зрелостта, което е около 15 години при жените. Няма горна граница, лекували сме пациенти на над 90-годишна възраст. Гърбът не се променя особено с възрастта, той се разпада в съответствие с лошата биомеханика, натрупана през годините.


Имате ли специални терапии за спортисти?
Да. Пример е уникален метод за лечение на често пренебрегван проблем, засягащ увредената фасция, съединителната тъкан под кожата, която обхваща цялото тяло. Фасцията може да се проясни, да се разруши или да се разтегли, а нашият начин на лечение е неинвазивна мануална терапия с инструмент от специален метал, наречен Graston Technique. Той маневрира върху засегнатата област и стимулира тялото да произвежда естествен ответен отговор с цел да лекува увредената тъкан. Това помага при съединителната тъкан и връзките. Методът е ефективен при лечение на тендонит, синдром на карпалния канал, наранявания на глезена, коляното, лакътя, рамото.

 

Коментари