Публикация

Липсата на сън може да повиши риска от диабет тип 2 при децата

Липсата на сън може да повиши риска от диабет тип 2 при децата

Ново проучване свързва по-малкото часове в леглото с увеличено тегло и инсулинова резистентност


Деца, които не си доспиват, може да са по-застрашени да развият диабет тип 2, показва ново проучване.

Изследване на повече от 4500 малчугани във Великобритания установи връзка между навиците за сън на децата и определени рискови маркери за диабет. Децата, които спели по-малко часове всяка нощ, били по-тежки и показвали по-голяма инсулинова резистентност, сочат данните, цитирани от изданието WebMD.

Инсулинът е хормон, който регулира нивата на кръвната захар. Когато организмът показва някаква инсулинова резистентност, това може да е предвестник за диабет тип 2.

Данните от новото изследване показват възможността сънят при децата да влияе на шансовете да се развие диабет или друго заболяване по-късно през живота, обяснява изследователят Кристофър Оуън, преподавател по епидемиология в университета “Сейнт Джордж“ в Лондон.

„Смятаме, че има вероятност тези малки разлики в рисковите маркери за диабет в ранния етап от живота да продължат и по-нататък“, коментира той. Ученият припомня предишни изследвания, които установили, че рискът да се развие диабет може да се проследи от детството до зряла възраст.

 

Ново проучване свързва по-малкото часове в леглото с увеличено тегло и инсулинова резистентност

 

Новото проучване обаче не доказва, че липсата на сън увеличава риска детето да се разболее от диабет, подчертава д-р Никол Глейзър, педиатър и преподавател в Университета на Калифорния, Дейвис, в коментар към данните от изследването, публикувани в сп. Pediatrics. Според нея може да има други обяснения за връзката между съня при бебето и маркерите за диабетен риск: така например, това може да отразява различията във функциите на мозъка, които регулират съня, апетита и чувствителността към инсулина.

Въпреки това, няма вреда в това да направите всичко възможно децата ви да спят достатъчно, коментира тя.  

Според Националната фондация по въпросите на съня в САЩ деца на възраст между 6 и 13 години трябва да спят по 11 часа всяка нощ.

 

 

Според д-р Мерцедес Бейо от Центъра за разстройства на съня към Педиатрична болница, Маями, много е вероятно недостатъчното количество сън да се отразява директно върху теглото на детето и инсулиновата резистентност, тъй като сънят влияе на отделянето на различни хормони. Според нея новото проучване е добра база, върху която да се стъпи, за да се проучи как късното лягане влияе на рисковете да се развие диабет при децата. 

Коментари