Публикация

20% от слънчевите очила по магазините не отговарят на изискванията

20% от слънчевите очила по магазините не отговарят на изискванията

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е проверила 291 обекта в страната


Около 20% от слънчевите очила в търговската мрежа не отговарят на изискванията. Това са установили инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Проверката е обхванала 291 обекта на територията на цялата страна, включително магазини в морските курорти. 

Целта е превенция и установяване спазването на изискванията за безопасност на едни от най-атрактивните лични предпазни средства за лятото – слънчевите очила. Инспекциите са били съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството, уточняват от агенцията.

Проверени са 737 модела очила, като при 266 от тях са установени несъответствия. При 53 са констатирани липса на маркировка за съответствие, при 54 - липса на инструкция за употреба от производител и превода й на български език. 152 различни марки и модели слънчеви очила се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и за тях са съставени актове. Други 53 модели продукти са спрени от разпространение със заповеди.

При проверката са закупени и образци, които са изпитани в лаборатория, като резултатите показват, че 5 модела не съответстват на приложимите изисквания. Един модел от тези слънчеви очила представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението. 

За останалите 4 модела слънчеви очила изпитванията са констатирали, че не отговарят на показателя – „коефициент на пропускане на светлина“, тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите. Това отново представлява сериозен риск за потребителя, защото намаляват видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара, допълват от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
 

Коментари