Публикация

ХАЙПЕК е решението в битката с карцином на яйчника

ХАЙПЕК е решението в битката с карцином на яйчника

Интервю за в. "Марица"


Д-р Георги Крумов е завършил Медицинския университет в Пловдив, има специалност по акушерство и гинекология. Има и европейска диплома от болницата „Антоан Беклер“ в Кламар, Франция. Занимава се с хормонална терапия, води раждания. Завежда АГ отделението в МБАЛ Медлайн, където извършва операции, а от близо година и HIPEC (хипертермична интраперитонеална химиотерапия) при яйчников карцином. 

 

- Започнахте да прилагате ХАЙПЕК преди година. Колко болни са оперирани вече по този метод в отделението, което ръководите?

 

- До момента сме направили десет операции. Първата беше на 30 август 2016 г., втората - на 1 септември. Тоест в рамките на няколко дни направихме първите две операции. Тогава ръководството на болницата взе решение те да бъдат безплатни за жените. Следващите се правят по клинична пътека, за която касата заплаща 2 хил. лв., но консумативите трябва да се поемат от пациентката. За да се покрият, трябва да се доплатят 10 000 лв. 

 

В Италия, откъдето е доставена апаратурата, тази операция струва 100 000 евро. Там е Референтният център за циторедуктивна хирургия и ХАЙПЕК, който заедно с центъра в Торино определя тенденциите, развитието и стандартите. И ние работим по техния стандарт. 

 

Новата технология реално създава перспектива за удължаване на живота. Статистиката доказва, че 5-годишната преживяемост е увеличена с 80 процента при тези случаи. Твърде кратко е времето, само една година, за да можем да кажем нашите собствени наблюдения. Но все пак след първата година сме много обнадеждени.

 

Сред пациентките имаме и такива с вторични операции - жените вече са оперирани някъде другаде. При някои са премахнати матката, тръбите и яйчниците. В други случаи само е взета биопсия. 

 

За съжаление, една от пациентките почина от белодробна емболия, но това е усложнение, което може да се получи при всяка интервенция и от него няма спасение. Останалите девет жени във времето постепенно се възстановяват. Продължават наблюдението в Онкологичното отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“, което работи в сътрудничество с „Медлайн”. По този начин имаме идеални възможности комплексно да обслужим една жена, болна от карцином на яйчника. Целта на реформата беше точно тази - на едно място да се направи и операцията, и химиотерапията. Комплексната грижа има ключова роля за излекуването на пациента. Много е важна и предоперативната подготовка - често се налага да се прави колоноскопия, за да се установи има ли засягане на чревната система. В това отношение разчитаме на колегите от отделението по гастроентерология. Д-р Апостол Георгиев е перфектен специалист.

 

- Какво всъщност представлява този метод?

 

- Циторедуктивната хирургия цели да премахне и най-малките видими туморни образувания по обвивката на коремната кухина и който и да е коремен орган. Веднага след интервенцията с химиотерапевтици, разтворени в 4 до 6 литра в зависимост от телесната маса и загрети до 42 градуса, се прави лаваж на коремната кухина за 60 или 90 минути. Смята се, че когато се премахне максимално количество туморна маса и веднага се атакува с температурата, ефектът е най-голям. 

 

- Кои случаи са подходящи за метода?

 

- В нашата болница го прилагаме най-често за яйчниковия карцином. Може да се прилага и за лечение на карцином на дебелото черво. Тази интервенция обаче не може да се прави от начинаещ лекар. Трябва целият екип да има натрупан сериозен опит. Това е въпрос на мислене и на пренастройка. Когато сме специализирали, не сме учили за ХАЙПЕК. Преди 4-5 години започнахме да четем за този метод. Не са и толкова много центровете в света, които го работят. На една от нашите национални срещи по онкология проф. Александър Юлиянов направи първата презентация за този метод. Той е започнал да го работи в областта на карцинома на дебелото черво. В момента прави ХАЙПЕК дори локално в чернодробното кръвообращение. Защото карциномите на яйчника и дебелото черво най-често метастазират там.

 

След като се върнахме от тази конференция и обяснихме на здравния мениджър на болница „Медлайн“ д-р Невен Енчев за метода, той веднага откликна и болницата закупи апарата. 

 

Сега при нас идват пациенти, оперирани другаде, но имат метастази по целия перитонеум. Навремето, като видехме такова нещо, казвахме: венозната химиотерапия може би ще ни свърши работа. Сега благодарение на ХАЙПЕК имаме един тотално нов подход към заболяването. И тук държа да отбележа, че той е трудно осъществим само от един лекар - гинеколог или само от хирург. Необходим е екип, тъй като без хирурга д-р Грую Мишев, гинеколога д-р Борислав Иванов, анестезиолога реаниматор д-р Стефан Василев, операционната акушерка Нели Джонджорова резултатите нямаше да са същите. Около една пациентка в операционната работят минимум десет душиа. Операцията е трудоемка, може да продължи 6-8 часа. Понякога се налага да се направи резекция на стомаха, резекция на дебело или тънко черво, да се изведе дебелото черво на коремната стена. Затова ни трябва хирург. След това правим ХАЙПЕК. Интервенцията е тежка, следоперативният период е труден. Но всичко е индивидуално. Имаме пациентки, които на 7-8-и ден ги изписваме. Първите две са изписани на осмия ден - като при всяка друга коремна операция. Имаме и такива, които са стояли 20 дни.

 

Имаме пациентки, които в първите 4-5 месеца след операцията продължават редукцията на теглото. Защото имат затруднения при храненето и в момента търсим колаборации с нутриционисти - специалисти, които се занимават с храненето, за да могат да помогнат на всяка пациентка индивидуално според нейното състояние. В контакт съм с най-добрия според мен специалист в тази област - проф. Николай Бояджиев, декан на Медицинския факултет в МУ-Пловдив.

 

- Възможно ли е пълно излекуване на пациентките?

 

- За екипа на нашето отделение е твърде рано да прави такива заключения, защото работим едва от година, но смятам, че всичко е въпрос на наблюдение и проследяване. Затова е важно и ние поддържаме непрекъснат контакт с пациентите, които сме лекували. Така те разчитат на нас и получават адекватна помощ от нас за заболяването си. 

 

Миналата година през октомври оперирахме една 43-годишна пациентка, която в момента се чувства изключително добре. Ето това ни кара да изпитваме удовлетвореност от професията. Когато видиш благодарността на хората, преминали през нещо толкова тежко, разбираш, че има смисъл да работиш.  

 

Човешкият живот е безценен. И ние като лекари сме длъжни да направим всичко възможно, за да дадем шанс на тези безнадеждно болни хора. Много добре знаем, че невинаги можем да излекуваме, но е важно да дадем шанс на човека.

 

Коментари