Публикация

Паралелният износ у нас е 50% от свободната търговия с лекарства, ограничават го

МЗ регламентира страдателна употреба на медикаменти


В България паралелният износ на лекарства е 50 процента от свободната търговия с медикаменти. Това обяви зам.- министърът на здравеопазването д-р Лидия Нейчева по време на пресконференция днес. Тя отбеляза, че в Европейския съюз нормалният процент е до 8%. Ето защо Министерството на здравеопазването е предприело мерки за намаляване на тази цифра.

Нейчева напомни, че заради паралелния износ в България много често има недостиг на редица медикаменти, използвани за лечението на тежки социално значими заболявания. Преди няколко години с промени в Закона за лекарствата паралелният износ бе  ограничен, но след жалба от страна на редица депутати текстовете бяха отменени от Конституционния съд. Нейчева обяви, че МЗ е изготвило нови промени в закона, който са съобразени със становището на съдиите, а също така са спазени всички изисквания на Европейския съюз за свободна търговия. Законопроектът е изготвен още от кабинета на д-р Петър Москов, но е претъпял дребни „козметични“ промени, заяви тя.

Новите текстове предвиждат създаването на експертен съвет към ИАЛ и списък на лекарствата, които ще бъдат наблюдавани от него. Комисията регулярно ще следи търговията с тези медикаменти и при недостиг ще прилага ограничителни мерки. При установяване на износ, въпреки забраната, агенцията ще санкционира търговците. Планира се разширяването на щата на ИАЛ и създаването на специален софтуер.

Освен мерки за ограничаване на паралелния износ на лекарства в закона се вкарват и текстове, които да регламентират т.нар. страдателна употреба на медикаменти. Нейчева обясни, че става въпрос за лечението на пациенти, при които възможностите за всяка една конвенционална терапия е изчерпана. Тези хора ще имат възможността да се възползват от лечението с иновативни медикаменти, които са минали етапите на клиничните проучвания, показали са добри резултати, но все още не са одобрени от лекарствените агенции. Терапията с тях ще е безплатна, тъй като фармацевтичните компании ще предоставят безвъзмездно препаратите.

Законопроектът също така облекчава административната тежест при подаването на документация за клинични изпитвания и при дарението на лекарства на лечебните заведения, заяви Нейчева.

Промените са публикувани за обществено обсъждане на интернет страница на МЗ.

 

Коментари