Публикация

Първият в България випуск военни лекари стъпи на „борда” на Военноморското училище

Първият в България випуск военни лекари стъпи на „борда” на Военноморското училище

16 девойки и 4-ма младежи прекрачиха прага на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”-Варна, където започва тяхната подготовка по специалност „Военен лекар”.


18 август 2017 г. ще остане паметна дата за 20 младежи и техните семейства, но и за българската история и медицина като цяло.
 

Днес, 16 девойки и 4-ма младежи прекрачиха прага на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”-Варна, където започва тяхната подготовка по специалност „Военен лекар”. 

Обучението се провежда за първи път в България и е съвместен проект между Военномедицинска академия, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“-Варна и Военноморското училище.
 

Посрещнати с „Добре дошли на борда“ от командването, младите хора и техните родители имаха възможността да се запознаят с материалната база и да получат информация за учебния процес във флотската Алма матер.
 

Програмата на медиците започва с обща войскова подготовка. Командването е поверено на капитан Галина Иванова, старшина Бисер Златев и младшите командири: главен старшина Драгомир Маламов, старшина първа степен Виктория Станева и старшина първа степен Денислав Сивев.
 

Част от квалификациите, които ще получат по време на своето обучение в специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” са умения за управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят.
 

Добрата подготовка на завършилите специалност „Военен лекар” им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

Съчетанието от хуманизма на лекарската професия и отговорността на офицерската кариера ще формират в завършилите лидерски умения, организираност и дисциплина, които се ценят високо във всяка сфера на обществения живот и гарантират успех.
 

На добър час на първия в България випуск на специалност „Военен лекар”!

Коментари