Публикация

Плувните басейни и носенето на спортните обувки създават риск от появата на гъбички по краката

Специалистът по дерматология от Военномедицинска академия д-р Лилия Константинова съветва при първи симптоми, като зачервяване, поява на мехурчета и сърбеж, веднага да вземем мерки


Посещението на плувни басейни, плажове и спортни зали крие риск от появата на гъбични инфекции по ходилата. Това каза пред CredoWeb специалистът по дерматология от Военномедицинска академия д-р Лилия Константинова.

 

Тя отбеляза, че при посещението на басейн хората често ходят боси около него и не измиват добре краката си и не ги подсушават както трябва. Това създава сериозен риск от появата на гъбички по ходилото и между пръстите на краката.

 

Носенето на затворени спортни обувки запарва и също създава благоприятна среда за развитието на такива инфекции.

 

Д-р Константинова посъветва хората да спазват добра лична хигиена на краката. По думите й, трябва да преглеждаме ходилата си вечерно време и при първи симптоми, като зачервяване, поява на мехурчета и сърбеж, веднага трябва да вземем мерки.

 

Особено внимателни трябва да бъдат хората, които имат някакви разранявания по ходилата, защото раната е входна врата за развитието на сериозна инфекция, отбеляза тя. При такива проблеми лекарят препоръча краката да бъдат дезинфектирани веднага след ходенето на басейна или спортуването.

 

Според д-р Константинова един от най-добрите препарати за дезинфекция е Fungi spray. Специалистът обясни, че той може да се прилага както за профилактика, така и в комплексната терапия на гъбичните инфекции.

 

При гъбични проблеми на ходилата Fungi spray се използва два пъти дневно. С цел профилактика препаратът може да се прилага върху краката всеки ден. Препоръчва се също така веднъж седмично обувките да бъдат обработвани с него.

 

„Разбира се, още при първи симптоми не оставяйте да напредне инфекцията. Най-добре е да се консултирате с дерматолог, за да Ви изпише съответната терапия, тъй като понякога осен Fungi spray се налага и употребата на локални антимикробнии кремове, а дори и перорална терапия“, каза д-р Константинова.

 

Коментари