Публикация

Близо 50% от разходите за здраве - от джоба на пациента

Близо 50% от разходите за здраве - от джоба на пациента

Българите с по-бърз достъп до специалист


Всеки втори лев, платен за лекарства, прегледи, престой в болница или за медицински изделия у нас, идва от джоба на гражданите. Здравноосигурените в България доплащат най-много за лечението си от всички живеещи в страните в Европейския съюз.
Това пише в новия си брой в. „24 часа“, като се позовава на Световната здравна организация.

Данните сочат, че през 2014 г. размерът на частните разходи за лечение е бил 45%, а през 2015 г. скача на 47%. В световен мащаб първенец са САЩ - американците доплащат 52%. 

За сравнение в Гърция, Латвия и Унгария, които са след нас в класацията, гражданите доплащат за лечението си с 10% по-малко, отколкото българските пациенти. Там частните разходи са между 36-38%.

Първенци с най-малък дял за доплащане от пациентите са Холандия, Чехия, Швеция и Великобритания, където разходите са 13-17%. Във Франция, Германия, Турция, Румъния, Италия и Естония частните разходи са 22-23 на сто, а в Русия гражданите доплащат 45%, почти колкото у нас.

Изданието изтъква, че България е една от малкото страни в света, където пациентите имат бърз достъп до специалист. В повечето случаи се чака по няколко месеца за преглед при специалист, както е във Великобритания например, отбелязва още изданието.

Най-много пациентите у нас доплащат за лекарства. Според данните на СЗО 81% от похарчените от българските пациенти лични средства за здраве отиват именно за медикаменти. Допълнително българският пациент доплаща и при избор на екип, за консумативи, медицински изделия и други. Плаща се от джоба и за грижи като рехабилитация и хосписи.

Всекидневникът припомня двете препоръки на Европейската комисия, отправени в доклада от началото на юни - България да увеличи покритието на здравното осигуряване и да намали преките плащания от страна на пациентите.

Коментари