Публикация

Сътрудничим си с Китай в сферата на здравеопазването

Сътрудничим си с Китай в сферата на здравеопазването

Министър Николай Петров участва в среща за изграждане на Здравен път на коприната


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров взе участие в Среща на високо ниво за сътрудничество в здравеопазването в рамките на инициативата „Един пояс, един път” за изграждане на Здравен път на коприната.

Това съобщава Министерството на здравеопазването, като уточнява, че срещата се е провела по инициатива на Китай и в нея са се включили министри, ръководители и висши здравни служители от Азия, Централна и Източна Европа, Световната здравна организация, UNAIDS, УНИЦЕФ, ОИСР и други. 

По време на инициативата е подчертана ключовата роля на здравето като фактор за развитие, както и значението на международното и междусекторното сътрудничество за изграждане на здравословна среда на живот.

Дискусиите по време на работните сесии са се фокусирали върху теми, касаещи предотвратяването разпространението на заразни болести и епидемии, майчино и детско здравеопазване, научни изследвания и развитие на медицинската наука, обмен на опит и усъвършенстване в сферата на здравната политика.

Министър Петров е провел срещи с колегите си от Китай, Монголия, Лаос, Камбоджа, Румъния, Хърватска. Отправена е покана за работна визита до генералния директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Интерес за задълбочаване на двустранното сътрудничество относно провеждане на обучения, обмен на специалисти, организиране на конференции и семинари заявиха министърът и заместник-министърът на здравеопазването на Китай – г-жа Ли Бин и г-жа Цуй Ли. По време на проведените разговори с Китай беше изказано признание за качеството на медицинското обучение в България и заявена готовност за интензифизиране на установените контакти, информира още МЗ.

Министър Петров е разговарял и е отправи покана за посещение в България на министерско ниво и с Монголия. От страна на Хърватска е потвърден ангажиментът за организиране на посещение на българска делегация, която да се запознае с проектите, реализирани в сферата на електронното здравеопазване.

Коментари