Публикация

От печата: Кръвни центрове отказват бележки за други градове

От печата: Кръвни центрове отказват бележки за други градове

Някои още не са наясно със заповедта на здравния министър


Кръвни центрове отказват бележки за чужди градове. Причината – някои още не са разбрали за разпореждането, други чакали указания, пише в. „Монитор“. 

Изданието пояснява, че здравният министър проф. Николай Петров е наредил на кръвните центрове в страната да не отказват бележки на кръводарители, които дават кръв за техни близки в градове от друг регион. Заповедта е издадена  на 11 август.

Проверка на всекидневника обаче е показала, че въпреки министерското разпореждане редица кръвни центрове продължават да не издават бележки или го правят с уговорки. 

По-малките центрове, в които кръвта само се събира, обещават да предоставят такъв документ само ако нуждаещият се е в лечебно заведение в съответния областен град, в който се намира регионалният център.

„В четвъртък ни казаха, че има такава заповед, но не знаем как точно ще уведомяваме лечебното заведение от друга област. Вероятно ще става през националната система за кръводаряване. Очакваме да ни разяснят“, заявяват пред всекидневника от центъра в Разград.

Хематолозите в Силистра не са получили разяснения и затова решили да изпращат бележките в болниците с факс или да ги преснимат и прикачват към мейл.

Националният център по хематология в София вече работи в събота от 9:00 до 15:00 часа. Новото работно време е след заповед на здравния министър Николай Петров, отбелязва още всекидневникът.

Подробности четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари