Публикация

Столичната онкология получи нов мобилен ехограф

Столичната онкология получи нов мобилен ехограф

6 млн. лв. е инвестирала общината в болницата за ремонт и апаратура в последните години


Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София получи нов мобилен ехографски апарат от последно поколение. 

С него могат да се установяват много малки образувания. Ехографът ще се използва за диагностициране на рак на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на простатата, както и на онкогинекологични заболявания.  

Това обяснява столичният кмет Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

Апаратът, който е на стойност 26 100 лв., е дарение от кампания на списание EVA. Той ще бъде използван в поредния етап на програмата на Столичната община за профилактика на рак на гърдата. Общината финансира скрининга за трета година, като прегледите се извършват в четири общински и две държавни болници.

„Инвестициите в превенция са ключови, защото повечето от тези тежки заболявания са лечими, когато се открият навреме“, подчертава Йорданка Фандъкова.

В последните години инвестирахме 6 млн. лв. в ремонт на помещенията и апаратура по програмата ОПРР. Освен това със собствени средства сега болницата успя да закупи още един нов апарат и да отдели около 1 млн. лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност. 

Всички тези инвестиции са важни както за пациентите, които получават по-добро лечение и грижи, така и за лекарите, сестрите и лаборантите, които са най-важните за всяка болница“, допълва столичният кмет.

Коментари