Публикация

Шепа витамини за здраве?


Много хора смятат, че ако взимат редовно витамини на хапчета, правят необходимото, за да поддържат добра форма на тялото и духа  и да се предпазват от болести.

Как обаче действат тези добавки и не може ли да се окаже, че купувайки витамини, си хвърляте парите на вятъра?
 
Развенчаването на митовете вероятно трае толкова дълго, колкото и създаването им, но според последно изследване, цитирано от Reader's Digest, приемането на мултивитамини е безсмислено за повечето хора и дори някои установени схващания за витамините могат да навредят на здравето.

Противоположно на убеждението у мнозина, посочва пред изданието д-р Дейвид Кац, лошото хранене  не може да се компенсира с приемането на мултивитамини.

Миналата година бяха публикувани резултатите от дългогодишно изследване на учени от Сиатъл, включващо 160 000 жени на средна възраст.
Данните показват, че  жените, които са приемали мултивитамини, въобще не са по-здрави от тези, които не са гълтали хапчета.

Поне що се отнася до сериозните болести - сърдечните, инсулта и рака. Авторите на изследването посочват, че мултивитамините не са помогнали дори и на недохранените жени.

Добавките от витамини станаха хит в началото на 90-те години на миналия век, когато беше трудно, а за повечето хора и невъзможно да си купуват целогодишно разнообразни плодове и зеленчуци.

Тогава все още заболяванията, свързани с липсата на витамини, не бяха рядкост. При едно нормално хранене днес авитаминозата е почти невъзможна, защото целогодишно  се предлагат пресни плодове и зеленчуци, а много пакетирани храни са обогатени с витамини.

Мултивитамините може да съдържат 2 дузини различни елементи, но те не могат да заместят стотиците полезни съставки в естествените продукти.

Може би са полезни само за жените, които планират майчинство. Приемането на B витамина фолий намалява риска да се роди бебе с увреждане на гръбначния стълб, който започва да се развива много рано – още преди жената да е разбрала, че е бременна. За по-голяма сигурност тези жени трябва да приемат всеки ден по 400 микрограма фолиева киселина / синтетичната форма на фолий/. 

Витамин C не е универсален лек срещу настинка

През 1970 г. нобеловият лауреат Линъс Полинг популяризира идеята, че витамин С предотвратява простудните заболявания. Днес аптеките са пълни с продукти на основата на витамин С. Данните обаче показват, че е излишно да ги купуваме.

Учени от Калифорния твърдят, че витамин D намалява риска от поне половин дузина видове рак и че ако американците приемат необходимата доза от витамина, всяка година случаите от рак на дебелото черво в страната ще намаляват с 50 000.

Витамин D е витаминът на слънчевата светлина. Той се произвежда при излагането на слънце, но поради употребяваните слънцезащитни средства и недостатъчното пребиваване на открито, хората страдат от недостиг на витамина.

Според специалистите, на ден трябва да се приемат 1 000 единици витамин D. Истината за витамините е: Хранете се правилно и взимайте добавки от витамин D.

Коментари