Публикация

Какви усложнения за здравето причинява затлъстяването

Не позволявайте наднорменото тегло да вложи здравето ви


Наднорменото тегло отдавна не е естетически дефект. Затлъстяването е проблем, който води след себе си сериозни здравословни проблеми.

Не е тайна, нито мит, че хората, които се грижат за здравето си, в това число и за теглото си, живеят по-добре и по-дълго. Индексът на масата на тялото (ИМТ) трябва да бъде под 26. Това се изчислява чрез формула – теглото в килограми се разделя на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Ако ИМТ е над 26, докторите са категорични, че става въпрос за наднормено тегло. Дали ще отслабне или не, всеки сам решава. Но помнете, че излишните килограми водят след себе си болести, с които трябва да се борите, независимо дали искате на направите корекция на фигурата си.

Три проверки, от които ще разберете доколко наднорменото тегло е довело до други усложнения:

1. Прегледайте се при офталмолог

Хората с наднормено тегло се предразположени към диабет и хипертония.

2. Изследвайте нивото на „лошия“ холестерол

Нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, на научен език липопротеините с ниска плътност, трябва да се знае, за да се установи доколко кръвоносните съдове са пострадали от атеросклероза.

3. Направете си анализ на урината

Целта е да се установи съотношението между албумин и креатинин чрез анализ на урината. Бъбреците по своята същност са филтри. Те извеждат от организма вредните вещества и оставят в кръвта да циркулират само полезните, в това число и албуминът. Затлъстяването, както вече казахме, води до захарен диабет, а той – до нефропатия (бъбречна патология). 

Коментари