Публикация

От печата: Телефон 112 пред катастрофа

От печата: Телефон 112 пред катастрофа

Системата е оставена без поддръжка


Националната система за спешни повиквания е пред катастрофа. Всеки момент тел. 112 може да спре, заявяват медици и работещи в центровете на тел. 112, пише в новия си брой в.  „Труд“.

Причината е, че системата е оставена без поддръжка от април 2015 г. В началото на юни МВР обяви обществена поръчка с предмет „Възстановяване на работоспособността на Национална система 112, осигуряване на техническа поддръжка и повишаване функционалността на системата с цел достъп на хората със слухови и /или говорни увреждания“. На 19 юли търгът бе спрян, а вътрешният министър Валентин Радев обясни, че причината са технически нередности, отбелязва изданието.

Проверка на всекидневника е установила, че т.нар. „технически нередности“ е грешка при пресмятането на една от оферираните цени със 140 лева. В закона за обществените поръчки няма пречки за сключване на договор при подобни грешки. Повече от месец МВР не е обявило нова поръчка за поддръжка на системата. Ръководството на министерството вече нарушава Закона за националната система за спешни повиквания, коментира „Труд“.

От 25 юли, според последните промени в нормативния акт, хората със слухови и говорни увреждания трябваше да могат да подават сигнали до тел. 112 с SMS. Това няма как да се случи без добавяне на специален софтуер.

От публикацията става ясно още, че МВР не е плащало и за три години лицензите за базата данни на Oracle-България. В момента има проблем с всички звена на системата – локализация, рутиране, възможност за изграждане на конферентни връзки. От месеци лекари от спешната помощ се оплакват, че линейките се бавят, защото операторите от центровете на 112 са минали на ръчен режим. Тъй като системата за локализация не работи, се налага да се разпитват хората, които подават сигнали, от кой град се обаждат, записва се адресът и след това се подава информацията на съответната спешна помощ.

От МВР отказаха да коментират проблемите с тел.112 с мотив, че подготвят нова обществена поръчка. Кога ще бъде обявена, няма яснота, допълва всекидневникът.

В публикацията е изложена и позицията на заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Според него няма никаква опасност сигналите на тел. 112 да не достигат до Спешна помощ.

„Радиовръзките с линейките не са прекъснати. Срив в системата на Спешна помощ няма. Системата на спешната помощ няма нищо общо с телефон 112“, подчертава д-р Ненков.

Повече по темата четете в новия брой на в. „Труд“.

Коментари