Публикация

Проф. Гетов: Медикаментите за състрадателна употреба са още една възможност за пациентите

Проф. Гетов: Медикаментите за състрадателна употреба са още една възможност за пациентите

МЗ ще подготви специална наредба


Макар и закъсняло, въвеждането на медикаментите за т.нар. „състрадателна употреба“ в практиката е още една възможност за българските пациенти да се лекуват.
Това коментира проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, пред БНР. 

Той поясни, че приложението на тези медикаменти е регламентирано в Европейския съюз още през 2004 г., но чак сега в България то може да се реализира след изменения на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

Става въпрос за използването на лекарства, които все още не са получили разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Те могат да бъдат от полза за пациентите, чиито нужди не са покрити от наличните на пазара лекарства, уточни проф. Илко Гетов и допълни, че подобно лечение трябва се прилага при строги и ясни правила.

Той отбеляза, че за първи път възможността тежко болни пациенти да получат терапия с лекарство, което още не е допуснато на пазара, е била въведена в САЩ. Употребата на тези медикаменти у нас ще бъде за сметка на компаниите, които разработват съответните продукти. 

Те имат интерес да съберат максимално обемна, изчерпателна и качествена информация за своите продукти. Те дори подкрепят въвеждането на подобна възможност за българските пациенти, защото това би им позволило впоследствие да получат по-бързо и по-изчерпателно разрешение за употреба – за съответните индикации, диагнози, за които е предназначен лекарственият продукт, обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Проф. Гетов допълни, че ако промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина бъдат одобрени от парламента, много важно за този тип лечение ще бъде прецизното му разписване в последваща наредба за приложение. 

Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева потвърди в ефира на националното радио готовността на ведомството да създаде работна група, която да изготви проекта за наредба, за да няма забавяне след законодателното разрешение по казуса. Лидия Нейчева

Определяйки въвеждането на тези лекарства като лична клауза, Лидия Нейчева поясни, че това би било от полза най-вече на онкоболните и на пациентите с редки заболявания:

Тези лекарства, които все още нямат разрешение, а са преминали през клинични проучвания, са иновативни, те са скъпи, подчерта тя.

Заместник-министърът уточни, че няма място за притеснение, тъй като става дума за включване на пациентите не във фазата на експеримента, а във фазата на търсене на ефект.  

Попитана дали лекарите са готови да прилагат подобно лечение, Лидия Нейчева изтъкна, че те ще получават съдействие от страна на фирмите-производители. 

Коментари