Публикация

Бронхит – симптоми, причини, лечение

Бронхит – симптоми, причини, лечение

Среща се по-често през зимата, по време на грипния сезон, тъй като вируси са сред основните причини за появата му


Бронхитът е заболяване на дихателната система. Представлява състояние, при което бронхите - въздушните канали между устата, носа и белите дробове, са възпалени, лигавицата им е удебелена. В резултат дишането е затруднено. 

Симптоми

Бронхитът се характеризира с постоянна кашлица, която първоначално е суха, а впоследствие преминава във влажна (отделят се слузни храчки).

Налице са още:

•    повишена температура, втрисане; 
•    хрипове;
•    болки в гърдите;
•    възпалено гърло;
•    умора;
•    болки и скованост на тялото;
•    задух;
•    главоболие;
•    запушен нос;
•    дрезгав глас.

 

 

Видове

Бронхитът бива два вида:

- Остър - обикновено не е предпоставка за безпокойство. Често възниква след простуда или грип, като резултат от понижените защитни сили на организма. Симптомите са кашлица със секрет (храчки), температура, дискомфорт в гърдите, задух. Състоянието обикновено отминава за няколко дни или седмици.

- Хроничен – това е сериозно, продължително заболяване, при което симптомите са кашлица и отхрачване. Те продължават с месеци и се повтарят всяка година. Хората с хроничен бронхит имат различна степен на затруднено дишане. Симптомите могат да се влошат през различните сезоните от годината.

Причини

Бронхитът се среща по-често през зимата, по време на грипния сезон, тъй като вируси са сред основните причини за появата му. Бактерии също могат да застрашат бронхите, както и вдишването на външни дразнители – изпарения, газове, прах, тютюнев дим.
Хората с понижен имунитет, по-възрастните, пушачите и тези с други заболявания са по-застрашени от бронхит. Ако той е причинен от вирус или бактерия, има риск инфекцията да се предаде и на околните.

Диагностициране

В повечето случаи бронхитът отшумява сам, но може да се развият и усложнения, които налагат лечение. Ако кашлицата се засили, температурата не се нормализира след 4-5 дни и общото състояние се влоши, непременно се консултирайте със специалист.

Диагнозата се поставя след преглед, преслушване със стетоскоп и запознаване на лекаря със симптомите. За установяване на причинителя на заболяването специалистът може да препоръча рентгенова снимка или да назначи микробиологично изследване на секрета от кашлицата.

Лечение

На хората, страдащи от бронхит, обикновено се препоръчва да си почиват, да пият повече течности, да правят инхалации за успокояване на дихателните пътища, да дишат топъл и влажен въздух.

За да се повлияят симптомите, лекарите могат да предпишат:

-    медикаменти срещу кашлицата –  те ще я облекчат, ще подпомогнат извеждане на секретите от организма;
-    бронходилататори - те разширяват бронхиалните пътища на белите дробове, позволявайки на въздуха да проникне в тях;
-    муколитици – улесняват разграждането на бронхиалния секрет;
-    противовъзпалителни лекарства;
-    кислородната терапия - спомага за подобряване на дишането, когато то е затруднено; 
-    антибиотици - те са ефективни при бактериални инфекции, но не и при вирусни. Те могат също да предотвратят вторични инфекции.

Допълнителните средства:

-    премахване на източника на дразнене на белите дробове - например чрез спиране на пушенето;
-    използване на овлажнител - това може да облекчи дишането и да намали хриповете; 
-    упражнения - укрепват мускулите, участващи в дишането.
 

Усложнения

Най-често срещаното усложнениена бронхита е пневмонията. При нея инфекцията се разпространява по-дълбоко в белите дробове, алвеолите се изпълват с течност и дишането е затруднено. Заболяването е по-вероятно да се развие при пушачи, при по-възрастни и хора с намален имунитет.

Предпазване

Тъй като тютюнопушенето е най-честата причина за хроничен бронхит, избягването на цигарите е един от най-добрите начини за превенция.

 

Въпреки че не винаги е възможно да се предотврати появата на остър или хроничен бронхит, има мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска:
- Стойте далеч от болни от грип или простуда; 
- Ваксинирайте се всяка година срещу грип;
- Мийте често ръцете си;
- Избягвайте местата със замърсен въздух. Ако все пак това се налага, носете маска, която покрива носа и устата.

В статията са използвани материали от Medical News Today.

Коментари