Публикация

Проф. Милан Миланов: Системата на тел. 112 всеки момент може да се срути

Проф. Милан Миланов: Системата на тел. 112 всеки момент може да се срути

Дразнят ме бодяшките изказвания на водещи фигури в администрацията, отбеляза още той


Цялата система на телефон 112 е на нокти и всеки момент може да се срути.
Това заяви проф. Милан Миланов, началник на Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов”, пред Нова телевизия.

Вчера вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че е спрял обществена поръчка за поддръжката на системата, тъй като фирмата, която отговаряла за дейността, го притискала. Той увери, че проблеми не се очакват. Призна обаче, че са допускани грешки при приемането на спешните адреси, но не се притеснявал. Те били малко на брой - от 600 хил. обаждания през последния месец имало само 130 грешки.

В последните 3 месеца бодряшките изказвания на водещи административни ръководители, каквито са министри и заместник-министри, по отношение на този проблем ме дразнят много, каза проф. Миланов.

„Добре, сигналите ще се пишат на ръка. Ако са забравили да сключат договор за бензина и нафтата за линейките – ще вкараме файтони, какво толкова“, отбеляза още той.

По думите му в системата на спешна помощ са направени две грандиозни грешки.

„Служебният кабинет забави проекта за спешна медицина и бяха изпуснати 85 млн. евро. Този проект трябваше да влезе в сила от сега. Забиваха проекта, защото не си свършиха работата. 

Другата грешка е, че още март тази година договорът между тази фирма, която поддържа комуникационната система на спешната медицина, и здравното министерство трябваше да бъде сключен. Предното ръководство на ведомството е заделило и пари за това”, изтъкна проф. Миланов. 

„Оправданието, че ще се дадат 1 млн. лв. по-малко, за мен звучи глупаво“, допълни той.

Проф. Миланов изказа мнение, че със скорошните кадрови промени в НЗОК може да се забави сключването на следващия Национален рамков договор.

Целия разговор можете да чуете тук!
 

Коментари