Публикация

По-бързо разследване при нападения на медици

По-бързо разследване при нападения на медици

Главният прокурор издаде заповед


Осигуряване на приоритетно разследване на случаи на посегателства срещу медици, без забавяния, по възможност - по реда на бързото производство – това е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров.

До Българския лекарски съюз е изпратена писмо, в което съсловната организация е информирана за заповед на главния прокурор от 14 август. Тя е издадена във връзка със Споразумението за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването, както и в изпълнение на решенията от проведената работна среща между главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на здравеопазването и управителите на основните здравни заведения на територията на столицата. 

До 11 септември окръжните прокурори, както и градският прокурор на София трябва да създадат организация за незабавна реакция при нападение над медицински специалисти в спешните центрове и болници. Приоритетно ще се разследват нападения над медици, работещи в спешни приемни отделения и отделения за родилна помощ.

В случаите на извършено престъпление спрямо медицински специалисти районният прокурор или определен от него заместник ще трябва да организира координационна среща с директора на лечебното заведение, както и с началника на полицейското управление.

Прокурорите ще имат задължението да създадат механизъм за незабавно оповестяване от страна на директорите при извършване на такива престъпления, както и за незабавни действия от страна на полицията и районната прокуратура. Освен това от районните прокурори се очаква да създадат ред за ускорено осигуряване от страна на лечебните заведения на изискани от тях доказателствени материали в хода на разследването.

Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на заместника на главния прокурор при ВКП Мария Шишкова.

Заповедта и писмото може да намерите в прикачените файлове. 

Прикачени файлове

pdf
pdf

Коментари