Публикация

Само 1 плод и 4 зеленчука на ден?


Консумирайки прекалено много плодове, хората рискуват да натрупат наднормено тегло, предупреждават учените. Оказва се, че такава диета е директен път към затлъстяването и е опасна за пациенти с диабет или с високо ниво на холестерол.

Причината е, че плодовете, особено такива като банани, авокадо, грозде, дини и пъпеши, съдържат фруктоза, която не предизвиква чувство на ситост, за разлика от белтъчините или въглехидратите, и това води до трупане на калории. Освен това се вдига глюкозата в кръвта, което е вредно при диабет, и се повишава нивото на триглицеридите. Това пък е опасно за сърцето и кръвоносните съдове.

Алерголозите съветват хората да не прекаляваът с плодове, които не растат в техния климатичен пояс. Напълно възможно е организмът да не може да ги преработва.

Специалистите все пак не препоръчват да се откажем от плодовете. Но хората, които са предразположени към диабет, затлъстяване или сърдечно-съдови заболявания, трябва да превърнат формулата „5 плода на ден” в „1 плод и 4 зеленчука на ден”.

Коментари