Публикация

Алтернативната медицина може да е опасна за живота - категорични са учените

Хората се опитват да лекуват всичко по нестандартни начини, доверявайки се дори на шарлатани. По този начин обаче сериозно застрашават здравето и живота си


Днес алтернативната медицина се радва на голяма популярност не само при лечение на не особено тежки състояния, но дори при онкологични заболявания. Донякъде това е обусловено от високата цена на стандартната терапия в някои държави, от страничните ѝ ефекти, както и от факта, че ракът често развива устойчивост, изискваща нови подходи в лечението му. Нетрадиционната медицина обаче е опасна, смятат експерти от Йейлския университет. Те провели изследване, резултатите от което показали, че използването на различни методи на лечение извън утвърдените от медицинската практика до пет пъти може да увеличи смъртността от рак. Става въпрос за хомеопатията, акупунктурата, хиропрактиката, различните диети и методи на народните лечители.

Учените анализирали националната база данни на болните от рак, в която е събрана информацията за 34 милиона пациенти, начинът на лечението им и резултатите. Учените отделили 280 души с онкологични заболявания, които се отказали от традиционното лечение, както и 560 души, на които била проведена стандартната терапия. След пет години специалистите направили оценка на състоянието на изследваните хора. Оказало се, че 78,3% от пациентите, които се лекували по стандартната схема оживели. Във втората група обаче те били само 54,7%. Най-тревожни резултати били констатирани при пациентките с рак на млечната жлеза – при тях нетрадиционната медицина увеличила риска от фатален изход пет пъти. В групата на болните от рак на дебелото черво опасността от смърт била четири пъти по-висока, а при хората с рак на белия дроб – два пъти.

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари