Публикация

Над 90 болни от хепатит А в ромския квартал на Луковит

Над 90 болни от хепатит А в ромския квартал на Луковит

Заразени с вируса са деца между 1 и 15 години, има огнище и в друга част на града


Броят на заболелите от вирусен хепатит А в ромския квартал Изток в Луковит расте. От началото на юни до вчера са регистрирани общо 91 случая. Заразените са на възраст между 1 и 15 години, само едно дете е на 16, информира БТА.

Вече има и огнище извън квартала, след контакт на семейство с болен, съобщи д-р Сийка Иванова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

Тя уточни, че имунизацията против вирусен хепатит тип А не е задължителна. От РЗИ са отправили препоръки да бъдат ваксинирани деца извън квартала, които посещават детски градини и училища и не са имали контакт с болни.

Според д-р Иванова поставянето на ваксини на деца от квартал Изток няма да спре заболяването, тъй като те вече може да са заразени.

От РЗИ са уведомили за този взрив ловешките институции – районната здравна каса, Областната дирекция по безопасност на храните, „ВиК“ АД, директори на детски заведения и училища. 

Всяко дете ще бъде приемано в детска градина, след като представи служебна бележка от личния лекар, че няма контакт със заразноболен. Препоръчани са и други мерки, свързани с хигиената, каза още д-р Сийка Иванова. 

Заместник-кметът на община Луковит Цветенка Хаджиева заяви, че в квартал Изток няма детска градина и училище. Децата посещават близката „Слънце“. Тя е трябвало да отвори врати в средата на август, но засега приемът е ограничен заради заразата от хепатит.

Освен в Луковит, се увеличават заболелите от хепатит А и в Ловеч, където  регистрираните случаи от началото на юни досега са 17. Заболелите са на възраст над 18 години.

Хепатит А е инфекция, водеща до възпаление на черния дроб. Заразяването става чрез поглъщане на храна и вода, замърсени с вируса, или чрез контакт с предмети, използвани от болния. Болестта има дълъг инкубационен период – до 30–40 дни, през който болният не чувства нищо, но може да заразява други хора.

Вирусът е доста устойчив в околната среда. Предпазването е чрез спазването на стриктна хигиена – често измиване на ръцете с топла вода и сапун, избърсване на повърхностите с препарати с хлорно съдържание. Внимателно трябва да се избират местата за снабдяване с продукти, готови храни, вода.

Коментари