Публикация

Само в университетите, подготвящи медици, няма отлив на студенти

Само в университетите, подготвящи медици, няма отлив на студенти

В СУ незаетите места след трето класиране са 1091, свободни места има във всички филологически специалности


Студентският балон издиша. Раздутата бройка за прием на първокурсници държавна поръчка, административните грешки, големият брой вузове и съмнителното качество на образованието в много специалности водят до отлив на студенти, пише в новия си брой в. „Труд“.

От публикацията ясно, че всички университети, с изключение на онези, които подготвят медици, са принудени да правят четвърто класиране, а някои и пето.

Във всички софийски вузове, с изключение на Медицинския университет, приемът на студенти ще продължи и през септември, защото има незаети места за първокурсници. Най-много бъдещи висшисти се търсят в Алма матер.

Всекидневникът отбелязва, че в СУ „Климент Охридски“ незаетите места след трето класиране са 1091, или около 13%. По държавна поръчка са били обявени 4916 места, от които 633 са непопълнени. Трагично е и положението с платеното обучение, където от 695 бройки 348 са свободни. Незаети бройки има във философия, история, педагогика, както и в българска, славянска, френска, италианска, испанска филология. Свободни места има дори в журналистика и връзки с обществеността. Четвъртото класиране ще излезе на 19 септември, пояснява изданието.

Още по темата четете в новия брой на в. „Труд“.

Коментари