Публикация

От печата: Пак започна да расте броят на здравно неосигурените

От печата: Пак започна да расте броят на здравно неосигурените

Хората без здравни вноски са със 74 хиляди повече през 2016 г.


За пръв път в последните години броят на хората без здравни вноски расте, вместо да намалява, сочат данните от отчета за бюджета на здравната каса за 2016 г., пише в. „Сега“.

„Към 31.12.2016 г. неосигурените лица са общо 18.8% от структурата на лицата, водени като задължително здравно осигурени, или в абсолютна стойност те представляват 1392 хиляди души, или са със 73 980 души повече, което представлява увеличение от 5.6% в сравнение със същия отчетен период на 2015 г.“, се посочва в отчета.

Изданието коментира, че спира тенденцията на спад на неосигурените. В края на 2015 г. хората без здравни вноски са 17.7%, или 1318 хиляди души, което пък е с 86 271 души по-малко от 2014 г.

От Националната агенция по приходите обясняват ръста на хората без редовни вноски с мерките, които е предприела да спре правата на некоректни платци. През 2016 г. е влязла в сила промяна, според която хора на граждански договор, които се осигуряват на сума под минималната работна заплата, вече не се водят осигурени. Взети са мерки и срещу работодатели, които не съобщават в НАП за прекратени трудови договори. 

Имало и малка група от българи, които живеят и се осигуряват и в ЕС, и тук, но тъй като двойното осигуряване не е възможно в Европа, са отпаднали от системата у нас, отбелязва всекидневникът.

От приходната агенция припомнят, че поне половината от хората, които се водят неосигурени, отдавна са в чужбина, а реално живеещите в България хора без вноски са между 400 000 и 550 000 души.

От публикацията става ясно още, че не се нарушава друга тенденция - да се преизпълняват приходите от вноски, както и събираните пари да се увеличават заради ръста на осигурителния доход. Така, въпреки че осигурените през 2016 г. намаляват, преизпълнението на приходите е 1431 хил. лв., допълва изданието.

Повече по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари