Публикация

У нас няма данни за яйца, замърсени с фипронил

У нас няма данни за яйца, замърсени с фипронил

Проверяват се всички складове, получаващи стоки от ЕС, както и птицефермите


На българския пазар няма данни за яйца, заразени с фипронил. Засега имаме нотификация само за една партида яйчен прах.

Това заяви д-р Камен Николов, директор на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните – София-град, пред bTV.

Миналата седмица стана ясно, че у нас е внесен 500 кг яйчен прах с наличие на токсичното вещество фипронил, който е дистрибутиран само в две предприятия – едното произвежда сладолед, а другото – майонеза. Замърсен яйчен прах е бил вложен в 25 тона сладолед и сладоледени продукти, както и в 9 тона майонеза. 

Всички количества от произведения продукт са изтеглени и рискът за потребителя е минимален“, увери д-р Николов и допълни, че до края на тази седмица ще стане ясно точно какви количества от продукция със замърсен яйчен прах са стигнали до пазара.

Той поясни, че от петък действа заповед да се извършат проверки в три направлениявсички складове, които получават стоки от целия ЕС, съдържащи яйца и яйчен прах, производители, които влагат такива продукт, както и всички производители на яйца и всички птицеферми за наличие и евентуална употреба на фипронил. След 31 август ще стане ясно какви са резултатите.

По думите му в готовите продукти са вложени малки количества от опасния яйчен прах, освен това сладоледът и майонезата не са основни хранителни продукти.

По данни на СЗО фипронилът е умерено токсичен препарат, използва се за борба срещу бълхи, въшки и хлебарки, но е забранен за употреба в репродуктивни животни, в случая както са кокошките. Затова няма горна и долна граница за риска от този препарат, поясни директорът на Областната дирекция на БАБХ – София-град.

Трябва много голямо количество да се изяде, за да се постигне нежелан за здравето ефект. В случая говорим за изключително малки количества, вложени в готовия продукт – 0,9 до 2,9 г на 100 г продукт. За да се получи неблагоприятен ефект, трябва да изядете огромни количества всеки ден в продължение на дълго време. Не познавам човек, който да яде огромни количества майонеза или сладолед всеки ден”, посочи експертът.

Той уточни, че фипронилът оказва неблагоприятен ефект върху бъбреците, черния дроб и нервната система.

Коментари