Публикация

Хиропрактиката при проблеми с гръбначния стълб - споделена история

Хиропрактиката при проблеми с гръбначния стълб - споделена история

Личната история на 17 годишния Евгени Червенков


Евгени Червенков е на 17 години и тренира тенис от 5 годишен. Дълъг период тренира основно в Италия. Целта му е да стане професионален тенисист. През последните 5 години, провокирани от бързото израстване и натоварването предизвикано от твърдата настилка на терена започва да изпитвам силни болки в ставите, гърба и колената. За Американска клиника за гръбначни заболявания разбира от близки на семейството. Посещава клиниката за първия си преглед почти обездвижен, това се получи в следствие на извадена става по време на тренировка.

 

Случаят на Евгени е поет от  д-р Томас Новак. Той е хиропрактик, специализиран в лечението на пациенти, които страдат от остри или хронични мускулни и/или гръбначни заболявания. Постигнал е много успехи в диагностиката и лечението на мускулни и ставни болки, болки в гърба и шията и възстановяване на правилната стойка на тялото. Носител на магистърска степен по хиропрактика от университета в Йоханесбург, преди да дойде в България той ръководи два частни кабинета в Йоханесбург, Южна Африка.

 

Хиропрактиката е неинвазивен, нехирургичен метод, който подобрява постройката и нагласянето на прешлените и позволява на нервната система да работи правилно. Хиропрактиката се практикува от лекари, които се съсредоточават върху гръбначния стълб и нервната му система, защото нервната система координира всяка тъкан, всяка кост и всичко в нашето тяло. Самият гръбначен мозък е защитен от 24 прешлена, които са подвижни и когато те не са правилно нагласени, започват да пречат на нервната система и да се развиват много болести и проблеми със здравето.

 

"Когато Евгени дойде в клиниката не можеше да спортува и се движеше много затруднено. Ако не бяхме взели спешни мерки, той нямаше да може изобщо на продължи със спортната си кариера. След лечението тук той вече е в състояние на играе на високо професионално ниво, да продължава да печели и да се насочи към върха. - разказва д-р Новак. - За да можем да разберем източника на болка и причината за обездвижването на Евгени, той трябваше първо да мине през рентгенова диагностика. Тя включва 7 рентгенографии на целия гръбначен стълб – в седнало, в изправено положение – в различни позиции с цел да се види какво се случва в реалния живот. С нашия специализиран процес на заснемане на рентгеновите снимки целим да видим как функционира гръбнака. В седнала позиция има 35% повече натиск на гръбначната структура от гравитацията в сравнение с изправена позиция и 50% повече натиск в сравнение с легнало положение. С нашия специализиран софтуер правим 43 измервания от 23 ъгъла на гръбнака, сравнявайки гръбнака на пациента с математическия модел на нормалния гръбнак. Съответно това ни позволява да разберем конкретните зони с ненормална позиция на гръбнака, които са първопричината за увреждането, предизвикващо оплакванията и болката при пациента. След като сме открили първопричината вече сме в състояние да разработим рехабилитационната програма спрямо конкретните проблеми и дефицити на отделния пациент. Когато разгледахме снимките след прегледа установихме хипер лордоза (загуба на извивката на врата), нестабилност на сухожилията, дископатия, ретро листеза на прешлен L5."

 

Цялото видео интервю с Евгени Червенков и неговата успешна история за борба с проблемите в гръбначния стълб, може да гредната от тук >>> https://www.vbox7.com/play:5dc01d9220

Коментари