Публикация

От печата: Манджите в болниците по рецептурник от 70-те години

От печата: Манджите в болниците по рецептурник от 70-те години

Хранят диабетици и сърдечно болни с наденица и боб 


В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век.
Това пише в новия си брой в. „Монитор“, допълвайки, че болните са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра, или да им носят техни близки.

Диабетици и сърдечно болни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа „кучешка радост“. Гарнитурата е боб или ориз“, информира изданието. 

От публикацията става ясно, че филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници. Това е менюто сутрин и на пациентите в инфекциозното отделение на Университетската болница „Света Анна“ в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал дали има алергии.

Независимо че има редица европейски препоръки, засягащи лечебното хранене в болниците, у нас няма наредба за това или друго разпореждане. Единственият документ в тази област е рецептурник от 1970 г., направен по съветско виждане, което не отговаря на съвременните изисквания за пълноценно хранене, коментира пред всекидневника националният консултант по хранене и диететика проф. Светла Петрова.

Подробности четете в хартиеното издание на „Монитор“.

Коментари