Публикация

Обуздайте апетита с... храна


Топлото време дойде, а с него и желанието да се освободим от излишните килограми. Освен много движение, се налага и промяна в храненето. И двете неща не са лесни, но пък резултатът си заслужава усилието.

Специалистите казват, че има храни, които могат да „излъжат” глада, да ни накарат да ядем по-малко, създавайки усещане за ситост по-дълго време.

Яйца – Благодарение на протеините, които съдържа в изобилие, едно яйце на закуска може да обуздае апетита ви до такава степен, че за цял ден да ви спести поглъщането на 330 допълнителни калории.

Черен шоколад – Според скорошно изследване на учени от университета в Копенхаген, съставките на черния шоколад забавят храносмилането и карат човек да се чувства сит за по-дълго време. Две-три парченца от натуралното изкушение също така намаляват гладa за солени, сладки или мазни храни. 

Кедрови ядки – Полезните за сърцето ненаситени мастни киселини, които фигурират в състава им, повишават хормона, отговарящ за насищането. Т.е. хапването на няколко борови ядки създава усещане за поглъщане на доста по-солидно количество храна.

Нискомаслено прясно мляко - Изпиването на чаша нискомаслено прясно мляко утолява жаждата и глада много по-добре, отколкото сладките натурални сокове или газираните напитки. Това е така заради съдържащите се в млякото протеини, като казеина например.

Портокали – Австралийски учени са класирали вкусните оранжеви плодове на първо място по индекс на засищане. Причината – портокалите са едни от най-богатите на фибри природни продукти.

 

Коментари