Публикация

Боледуваме до пет пъти в годината от простуда

Боледуваме до пет пъти в годината от простуда

Виновни за това са над 200 вируса на настинката, които ни атакуват основно през студените месеци


„Възрастните хора боледуват от простуда от два до пет пъти в годината, а децата, особено тези в детските заведения, до десет пъти в годината. Простудата всъщност е вирусно заболяване. Атакуват ни над 200 вида вируси. Целта ни е да не настъпи фазата на изявено заболяване, да се предпазим от усложнения и да не заразяваме други хора. Точно тук идват на помощ и продуктите срещу простуда и грип. Много важно е да предпазим носа, защото той е отворена врата към вирусите, но същевременно има защитни функции – да пречисти, затопли и овлажни, въздуха, който вдишваме. Когато вирусите попаднат в носната кухина, започват масово да се размножават и ние усещаме симптомите на борбата на организма с тях. Общите симптоми са треска, мускулни болки, главоболие, умора, отпадналост. Локалните симптоми са кихане обилна секреция (ринореа), запушен нос, кашлица, възпалено гърло”, обясни проф. Попова.

проф. Георги Момеков

Комбинирани препарати облекчават симптомите при простуда и грип

Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков обясни защо е най-добре да приемаме комбинирани продукти при симптоми на простуда и грип. „Острите респираторни инфекции и продстудните заболявания нямат само един симптом. Те се характеризират с множество симптоми, които нарушават качеството на живот на болния. При динамичния си начин на живот не е удобно съвременният човек да носи у себе си по няколко флакона с медикаменти и сиропи за отделните симптоми. Комбинираните продукти за простуда и грип дават удобството с една доза пациентът да приема няколко активни вещества, които да повлияват всичките му симптоми.

От септември Тева - Актавис пуска на пазара популярния бранд "Викс"

На пазара има различни продукти, които съчетават ефективност с удобство. От септември на българския пазар влиза брандът №1 в света при простуда и грип ВИКС с трите си най-популярни продукта. Дистрибуцията е на компанията "Тева - Актавис". Става дума за "Викс антигрип комплекс", който се приема под формата на топла напитка. 
"Викс антигрип макс" е предназначен за ефективно облекчаване на 5 симптома на простуда и грип, сред които повишена температура, главоболие, болки в тялото, болки в гърло, запушен нос. Третият продукт е спрей за нос с алое и евкалипт. И трите препарата са за възрастни. 

„Това са продукти, в които са вложени иновациите в медицината и природни съставки, обясни Николай Хаджидончев – изпълнителен директор на Актавис ЕАД, компания на Тева. Тева е №1 генерична компания в света, №2 – в хранителните добавки и №3 сред всички компании на пазара. Предлагаме 430 продукта, като 365 от тях се предписват с рецепта, а 65 се купуват без лекарско предписание. 

Новите продукти на ВИКС може да се използват от почти всички групи пациенти, подчерта проф. д-р Диана Попова от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” и  председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология. Викс Антигрип Комплекс може да се приема от възрастни и деца над 12-годишна възраст още при първите симптоми на простуда и грип. Оптималната доза е 1 саше на всеки 4 - 6 часа и не повече от 4 сашета на денонощие.

Специално при "Викс антигрип комплекс" една от съставките е сравнително нова за нашите географски ширини. Това е гвайфенезин – средство, което облекчава кашлица и подпомага прочистването на дихателните пътища. Освен това продуктът съдържа деконгестант, който отбъбва лигавицата на носа. Продуктът съдържа и парацетамол в достатъчно количество, за да се справи с високата температура, без рисковете от опасно високите дози” разясни проф. Момеков.

 

Илияна Ангелова

Коментари