Публикация

Специалисти от ВМА със съвети към жителите на Цариброд в битката с диабета

Специалисти от ВМА със съвети към жителите на Цариброд в битката с диабета

Новости в лечението на захарния диабет и ценни съвети за храненето при диабетиците


Новостите в лечението на захарния диабет и ценни съвети за храненето при диабетиците представиха медицински специалисти от Клиника по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия пред жителите на сръбския град Димитровград /Цариброд/.
 

По покана на Сдружението за борба с диабета акад. проф. Ивона Даскалова, началник на клиниката, майор д-р Весела Михнева и д-р Едит Харангозо изнесоха лекции на тема „Диабетът и храненето”.
 

На срещата присъстваха около 100 души, които се възползваха от съветите на специалистите за правилното хранене и поддържане на здравословен хранителен и двигателен режим.
 

„Захарният диабет вече не е епидемия, а пандемия. Все по-голям става процентът на болните от диабет”, коментира проф. Ивона Даскалова. 

Думите си тя подкрепи със статиска и прогнозни числа, според които, ако през 2004 г. се е говорило за 236 милиона души, то очакванията заболелите от диабет в световен мащаб през 2030 г. да достигнат до половин милион. 
 

От своя страна

д-р Весела Михнева също подчерта глобалното разпространение на диабета, като Балканите не правят изключение от тази статистика.

По думите й, в България има над 600 хиляди диабетици, но отбеляза, че сериозна пречка за навременното диагностициране е неглижиране от страна на пациентите на симптомите на захарния диабет. Затова и един от съветите на специалистите е насочен именно към профилактиката.
 

Местните жители приеха радушно гостите от Военномедицинска академия, изразявайки задоволството си от добрите условия и грижи, които получават в болницата. 
 

И двете страни не скриха задоволство си от проведената среща и са категорични, че това сътрудничество в борбата срещу тежкото заболяване между Българска диабетна асоциация и Сдружението за борба с диабета ще продължи и занапред.
 

Военномедиицнска академия и нейните служители многократно са показали своето отговорно отношение към живеещите в Западните покрайни и години наред се грижат за тяхното здраве.

Коментари