Публикация

Омбудсманът: Да се отмени наредбата за забрана на инвитро след смъртта на партньор

Омбудсманът: Да се отмени наредбата за забрана на инвитро след смъртта на партньор

Мая Манолова с препоръка до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантация


Институцията на омбудсмана ще се включи активно в общественото обсъждане за промяна на нормативната уредба на здравното министерство, която забранява инвитро след смъртта на единия от партньорите. 

Това съобщават от пресслужбата на омбудсмана Мая Манолова.

Става въпрос за Наредба № 28 от 2007 г., според която здрав генетичен материал – мъжки или женски, ембриони, яйцеклетки и зиготи, подготвени за инвитро процедура, трябва да бъде унищожен след смъртта на единия партньор, дори когато приживе е дадено изрично съгласие за извършването й.

Още преди месец, на 31 юли 2017 г., омбудсманът Мая Манолова е изпратила препоръка до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова да бъдат предприети „спешни мерки за промяна на практиката за унищожаване на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи, при необходимост и чрез нормативни промени“. 

Мая Манолова е категорична, че прилагането на разпоредбата, при липса на императивно нормативно основание, нарушава правата на гражданите, несправедлива е и не подпомага преодоляването на демографската криза.

До препоръката на омбудсмана се стигна, след като на 24 юли т.г., с молба за съдействие към институцията се е обърнала Ася Йорданова. В жалбата си тя посочва, че въпросният подзаконов нормативен акт пречи да бъде реализирана нейната и на внезапно починалия й при трудова злополука съпруг мечта – да имат деца. Приживе тя и съпругът й задействат процедура по инвитро оплождане във водеща клиника, която са финансирали с 5000 лв. За съжаление, на 13 юли т.г., съпругът на Ася Йорданова почива. Това обаче не отказва жената от борбата й да си има дете.

„Той много желаеше да има деца и е мой дълг да изпълня мечтите му“, пише Ася в жалбата си до омбудсмана. Тя разказва, че докторът, който моли да ускори процедурата по имплантиране на ембрионите, я е повикал, за да подпише искането за тяхното унищожаване.

На 8 август в институцията на омбудсмана е получен отговор от Изпълнителната агенция по трансплантация, в който се казва, че още през 2016 г. ИАТ е изготвила предложение до Министерството на здравеопазването за промяна на Наредба № 28, в частта, касаеща „основателни причини за изтегляне и унищожаване на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони“. 

След излъчен материал по bTV, зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков обяви, че МЗ стартира веднага промяна в наредбата, която обаче минава през задължително едномесечно обществено обсъждане. Едва след това тя може да стане факт, допълват от пресслужбата на обществения защитник.

Препоръката на омбудсмана към МЗ и ИАТ можете да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

pdf

Коментари