Публикация

Вагинално течение – причини, диагноза, лечение

Вагинално течение – причини, диагноза, лечение

Кога е нормално и кога е необходимо спешно лечение?


Вагиналното течение играе важна функция за прочистване на женската полова система. Секретът, произведен от жлезите във влагалището и шийката на матката, отвежда извън тялото мъртвите клетки и бактериите. Това поддържа вагината чиста и я предпазва от инфекции.

В повечето случаи вагиналното течение е напълно нормално, но понякога може да е предизвикано от инфекция. Количеството може да варира, като може да има миризма и оттенък (цветът може да е прозрачен или жълто-зеленикав) в зависимост от деня на менструалния цикъл. Например при овулация, кърмене и сексуална възбуда течението се засилва. Миризмата може да е различна, ако жената е бременна или не спазва добра хигиена.

Нито една от тези промени обаче не е повод за безпокойство. Ако цветът, мирисът или консистенцията се променят необичайно, особено ако се съпроводени с вагинален сърбеж или парене, може да е налице инфекция или друго състояние.

Какво причинява aнормалния секрет от влагалището?
Всяка промяна в баланса на нормалните бактерии във влагалището може да повлияе на миризмата, цвета или количеството на секрета. Отражение могат да имат: 
-    употребата на антибиотици или стероиди;
-    бактериална вагиноза, бактериална инфекция, по-честа при бременни или жени с множество сексуални партньори;
-    противозачатъчни лекарства;
-    рак на маточната шийка;
-    хламидия или гонорея, полово-предавани инфекции;
-    диабет;
-    вагинални душове, ароматизирани сапуни, лосиони и други;
-    инфекция на таза след операция;
-    тазова възпалителна болест;
-    трихомониаза, паразитна инфекция, обикновено след секс без предпазни средства;
-    вагинална атрофия, изтъняване и изсушаване на вагиналните стени по време на менопауза;
-    вагинит - дразнене около и във влагалището;
-    гъбични инфекции.

Стресът, синтетиката, некачествената козметика, пониженият имунитет, тютюнопушенето отключват вагинални инфекции, коментира д-р Иван Димитров, АГ специалист.

Видове анормално влагалищно течение и възможните причини за тях:
-    Кърваво или кафяво
Може да се дължи на нередовен менструален цикъл, по-рядко да е вследствие от рак на маточната шийка или на ендометриума. Други симптоми – необичайно вагинално кървене, болки в таза.
-    Мътно или жълто 
Причината може да е развитието на гонорея. Други симптоми – кървене извън менструалния цикъл, инконтиненция (изпускане на урина), болки в таза.
-    Пенливо, жълто или зеленикаво, с лоша миризма
Може да е причинено от трихомониаза. Други симптоми – болка и сърбеж при уриниране.
-    Розово 
Такова е кървенето след раждането (лохии).
-    Гъсто, бяло (като сирене)
Причина – гъбична инфекция. Други симптоми – болка и сърбеж около вулвата, болезнен полов акт.
-    Бяло, сиво или жълто с мирис на риба
Дължи се най-често на бактериална вагиноза. Симптоми – сърбеж или парене, зачервяване или подуване на влагалището или вулвата.


 

Бяло, прозрачно течение

Бялото течение може да е свързано с нормална физиологична реакция на организма, но може да бъде и в резултат на други състояния, инфекции, органични процеси и заболявания, пояснява акушер-гинекологът д-р Анастас Стоянов.

Прозрачно бяло течение при млади момичета, започващо около пубертета, понякога дори преди първата менструация, е характерно и през следващите тийнейджърски години. То не е свързано с мирис, зачервяване на кожа и лигавица на външните полови органи. При него липсва сърбеж или парене. Дължи се на младата възраст и „по-бурното“ образуване на хормона естроген в и около пубертета.

Бялото, прозрачно течение се повлиява и от времето. Студът води до повишена циркулация на кръвта в тялото и основно в долната му половина, така серумът (течната съставка на кръвта) по-лесно и в по-големи количества преминава през капилярите в областта на влагалището и маточна шийка. Повишават се и обменните процеси на клетките и при простуда, основно на краката и кръста, момичетата забелязват, че бялото течение се увеличава. При затопляне, особено лятно време, това течение не е толкова обилно, отбелязва д-р Стоянов.

Как се определя дали едно течение е нормално или патология?
Лекарят ще иска да разбере подробности за състоянието и ще попита за симптомите. Въпросите, които ще ви зададе специалистът:
•    Кога е започнало необичайното течение?
•    Какъв цвят е секретът?
•    Има ли миризма?
•    Налице ли е сърбеж, болка или парене в или около вагината?
•    Имате ли повече от един сексуален партньор?
•    Използвате ли вагинален душ?

След прегледa акушер-гинекологът ще вземе секрет за микробиологично изследване.

Как се лекува необичайният влагалищен секрет?
Лечението на всяка инфекция трябва да включва минимум два етапа – микробиологично изолиране на конкретния причинител и съобразена с него терапия, а като втори етап задължително е възстановяването на нормалната влагалищна флора, смята д-р Красимира Жекова, началник на родилното отделение в УМБАЛ „Света Анна.

Според нея от една страна, това е мярка срещу рецидив на инфекцията, а от друга се създава комфорт на дьодерлайновите бактерии, едни от най-добрите санитари, защитници на влагалището. При техния метаболизъм се отделя млечна киселина, която прави влагалищната среда силно кисела. Именно тази киселинност е мощният защитен фактор, който осуетява размножаването на патогенните бактерии и е важно условие за гинекологичното здраве на жената и за нейните репродуктивни възможности, допълва д-р Жекова.

Не предприемайте самолечение, съветва акушер-гинекологът д-р Мариета Сирманова. Лечението на вагиналните инфекции винаги е етиологично, т.е. насочено към конкретен причинител и съобразено с антибиограмата. Терапията „на сляпо“ води до създаване на резистентност, хронифициране и усложнено протичане на инфекцията.

Ето няколко съвета за предотвратяване на вагинални инфекции, които могат да доведат до анормално течение:
-    Поддържайте влагалището чисто – редовно измивайте с лек сапун и топла вода;
-    Избърсването след ходене до тоалетна в посока отпред назад предотвратява риска от поява на бактерии във влагалището и инфекции;
-    Носете 100% памучно бельо и избягвайте прекалено тесни панталони. Прашките са силно нехигиенични;
-    Не използвайте влагалищни душове. Промивките водят до силно редуциране на нормалната флора;
-    Използвайте презервативи, за да предотвратите заразяването с полово-предавана инфекция, особено при контакт с нов партньор;
-    Повечето от продуктите за интимна хигиена имат в състава си антибактериални съставки, които потискат развитието на нормалната микрофлора. Същото се отнася и за вагиналните спермицидни (контрацептивни) гелове;
-    Избягвайте честата употреба на менструални тампони;
-    Не е препоръчително използването на ежедневни превръзки освен в последните дни на менструацията. Затруднява се притокът на кислород към външните полови органи, а това е добра среда за размножаване на анаеробите.

- При необходимост от антибиотично лечение, приемът на пробиотици е силно препоръчителен.

Източниците са статии на лекари в CredoWeb и www.webmd.com

Коментари

Анонимен
1 апр 2021 01:00

Надявам се да ми помогне. 🤞🙏