Публикация

Още 12 тона сладолед изтеглени от пазара заради наличие на фипронил

Още 12 тона сладолед изтеглени от пазара заради наличие на фипронил

Нова партида от 500 кг замърсен яйчен прах у нас, внос от Германия


Втора партида от половин тон яйчен прах с фипронил е открита у нас, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Почти цялото количество - 407 кг, е налично и поставено под възбрана в склада-получател. То е насочено за унищожаване. Около 93 кг яйчен жълтък на прах е вложен в производството на около 12 500 кг сладолед. Той също е възбранен и е изтеглен от пазара, уточнява агенцията.

Пратката е от Германия и след лабораторен анализ е установено наднормено количество от вредното вещество. 

Фипронилът е умерено токсичен препарат, използва се за борба срещу бълхи, въшки и хлебарки, но е забранен за употреба в репродуктивни животни.

Миналата седмица стана ясно, че у нас е бил внесен 500 кг яйчен прах с наличие на токсичното вещество, дистрибутиран в две предприятия. Той е бил вложен в 25 тона сладолед и сладоледени продукти, както и в 9 тона майонеза. От агенцията успокоиха, че всички количества от произведените продукти са изтеглени и рискът за потребителя е минимален.

Вчера Европейската комисия е потвърдила изготвеното от БАБХ известие по системата за бързо предупреждение RASSF като последващо действие. С това всички държави членки са информирани, че и друга партида яйчен жълтък на прах е замърсена с фипронил и е разпространена на общия европейски пазар.

Същевременно с цел недопускане на българския пазар на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти, в момента в страната се извършват проверки на фермите, складовете за търговия, на предприятията за производство и преработка на яйчни продукти. 

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ, изтъкват от БАБХ.

Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход. Вече е наличен първият резултат от анализ на яйца с произход Полша, който е отрицателен.

Коментари