Публикация

Болест на Бехтерев - симптоми, диагноза, лечение

Болест на Бехтерев - симптоми, диагноза, лечение

Ранното поставяне на диагнозата и агресивното лечение, могат да предотвратят деформациите в гръбначния стълб


Анкилозиращият спондилит (болест на Бехтерев) е хронично възпалително ставно заболяване, което засяга гръбнака, сакроилачните и периферните стави. С времето процесът може да прогресира и да доведе до тежки деформации в опорно-двигателния апарат на пациентите. Статистиката сочи, че мъжете боледуват по-често от жените, като съотношението е 3 към 1. Причините за заболяването все още не са напълно изяснени. Счита се, че основно значение има генетичният фактор - при 90% от болните е установен HLA-В27. 

Симптоми

Първите симптоми на болестта на Бехтерев се появяват между 18 и 30-годишна възраст. Характерните оплаквания включват:

  • болка в долната част на кръста;
  • сутрешна скованост;
  • скованост в гръдния кош, която затруднява дишането.

Едно от усложненията на болестта на Бехтерев е анкилозата (сливане на прешлените), резултатът от което е втвърдяване на гръбнака и загуба на подвижност. „Всичко това може да се избегне, ако диагнозата бъде поставена навреме и се започне агресивно лечение“, обяснява ревматологът проф. Златимир Коларов. По думите му болните често попадат първо при ортопед или невролог, а проблемът е ревматологичен. Той препоръчва пациентите сами да търсят помощ при ревматолог, ако имат някои от симптомите.

Диагностика

В ранните етапи болестта на Бехтерев  може да бъде объркана с дископатия, шипове, ишиас или радикулит. Затова е необходимо да бъдат направени набор от изследвания, които да потвърдят или отхвърлят диагнозата:

  • кръвна картина – да се изследват утайка и CRP (С-реактивен протеин), които са показател за възпалителен процес;
  • рентгенова снимка;
  • ядрено-магнитен резонанс на сакроилиачни стави;
  • изследване на HLA-B27 – генетичен маркер.

Лечение

Причините за развитието на анкилозиращия спондилит не са изяснени, поради което не съществуват средства, които да водят до пълното му излекуване. Лечението има за цел да облекчи болката и сковаността, както и да предотврати или да забави усложненията и деформацията на гръбнака

Медикаментозната терапия включва препарати, които потискат имунния отговор и намаляват активността на възпалителния процес в гръбначния стълб и периферните стави. Често прилагани са нестероидните противовъзпалителни средства, които помагат за облекчаване на болката. През последните години в практиката навлязоха и т. нар. TNF-блокери. Те се изписват на пациенти, при които не се наблюдава подобрение или заболяването е много активно.

Физикалната рехабилитационна медицина традиционно е част от комплексния подход срещу болестта на Бехтерев. „За да имат подобрение, пациентите трябва да изпълняват  рехабилитационната програма, която сме им предписали. Процесът ще се спре и те ще водят нормален начин на живот“, коментира проф. Тройчо Троев, началник на Клиниката по физиотерапия и рехабилитация във ВМА. Той допълва, че след провеждането на курса при специалист, пациентът трябва да продължи с рехабилитацията в домашни условия до края на живота.

 

Коментари