Публикация

Проф. Тодор Кантарджиев: Вече няма морбили в България

Проф. Тодор Кантарджиев: Вече няма морбили в България

Това е много голям успех на нашето здравеопазване, големи европейски държави не успяха да се справят, отбеляза още той


В България вече няма морбилисъобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

Това е много голям успех на нашето здравеопазване, защото болестта в момента я има в Румъния, Германия, Италия. Големи европейски държави не успяха да се справят – ние се справихме. 160 случая и вече четвърта седмица нямаме морбили, отбеляза проф. Кантарджиев.

Не така стои обаче въпросът с бруцелозата - освен в Сливенско, има съмнение, че заразата е засегнала и Благоевградско. 

Проф. Кантарджиев призова прясното мляко да се пие само сварено, а стопаните да не купуват животни от съседните Турция, Гърция, Македония и Сърбия, където са установени много случаи на заболяването.

„Има три случая на лабораторно потвърдена бруцелоза при хора. Те трябва да се лекуват, болестта се лекува по-трудно от туберкулозата. Това е сериозно, неприятно заболяване. Седмици, месеци трябва да се вземат антибиотици. След година, две, три, ако се понижи имунитетът или човек се разболее от някакъв тежък зимен грип, микробът се връща, започва да се размножава. Той остава жив в костния мозък“, отбеляза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Симптомите на заболяването са висока температура, нощно изпотяване. Всички хора, които са имали контакт с животни или са пили сурово мляко, трябва да се изследват. 

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че по отношение на вирусните и бактериални инфекции лятото е минало спокойно. 

По думите му коксаки вирусните инфекции, които засегнаха много туристи в съседна Турция, са „нещо обикновено за летния сезон“. Вирусът е познат на медицината от 50-60 години и е разновидност на т. нар. ентеровируси - вируси, които се размножават в човешките черва и които обикновено не причиняват разстройства

Този вирус причинява висока температура - 1-2-3 дни, главоболие, болки в мускулите и ставите. Обикновено при деца и млади хора има обрив по дланите на ръцете, ходилата и в устата. Характерно за този вирус е, че не засяга толкова нервната система, но може да засегне сърцето. На 300-400 болни един от тях може да получи възпаление на сърдечния мускул, поясни проф. Кантарджиев.

Той допълни, че коксаки у нас в момента няма. „Изследваме годишно в рефернтната лаборатория на националния център по няколко стотин съмнения за коксаки вирусни инфекции главно от кардиологичните клиники при хора, които са развили възпаление на сърдечния мускул или перикардит“, изтъкна специалистът.

По думите му летните вируси обикновено причиняват температура, главоболие, болки в мускулите за 2-3 дни.

„Възрастният единия ден е много зле и не може да отиде на лекар, втория ден е много добре и няма нужда да ходи на лекар. Това е ентеровирусна инфекция“, отбеляза проф. Кантарджиев.

Той обясни, че ентеровирусните инфекции не причиняват разстройство. Освен температура обаче, има и болки в гърлото, защото ентеровирусът влиза в организма чрез сливиците и се размножава в храносмилателната система. При тези вирусни инфекции няма нужда да се взема антибиотик.

Антибиотик се приема, когато детето го боли гърло и се докаже, че това е стрептококова инфекция, когато кашля повече от 10 дни - тежко, с кръвоизлив от носа или повръщане, когато кашлицата е „магарешка“.

Всяко разстройство през лятото в 80% от случаите се дължи на бактериална инфекция, 20% може да е паразитна инфекция и по-малко от 5-6% - вирусна инфекция, каза още проф. Кантарджиев.

 

Цялото интервю можете да чуете тук.

Коментари