Публикация

До месец ще са готови предложенията за регулация употребата на наргилета

До месец ще са готови предложенията за регулация употребата на наргилета

На родителските срещи да се говори за вредите от пушенето, предлага заместник-министър Светлана Йорданова


До един месец междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената днес среща в Министерството на здравеопазването.

Участниците в работната група, състояща се от представители на пет министерства - на здравеопазването, на образованието и науката, на вътрешните работи, на земеделието и храните и на икономиката, както и на Агенция „Митници“ и Националния център по обществено здраве и анализи, експерти и неправителствени организации, се консолидираха около необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Присъстващите обсъдиха и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия, категорична беше заместник-министър Светлана Йорданова. 

Ето защо тя предложи в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

Предприемането на мерки за регулация употребата на наргилета и растителни смеси за пушене е инициирано от Министерството на здравеопазването, като от страна на институцията отговорен заместник-министър е Светлана Йорданова.

Коментари