Публикация

До месец ще са готови предложенията за регулация употребата на наргилета

На родителските срещи да се говори за вредите от пушенето, предлага заместник-министър Светлана Йорданова


До един месец междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената днес среща в Министерството на здравеопазването.

Участниците в работната група, състояща се от представители на пет министерства - на здравеопазването, на образованието и науката, на вътрешните работи, на земеделието и храните и на икономиката, както и на Агенция „Митници“ и Националния център по обществено здраве и анализи, експерти и неправителствени организации, се консолидираха около необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Присъстващите обсъдиха и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия, категорична беше заместник-министър Светлана Йорданова. 

Ето защо тя предложи в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

Предприемането на мерки за регулация употребата на наргилета и растителни смеси за пушене е инициирано от Министерството на здравеопазването, като от страна на институцията отговорен заместник-министър е Светлана Йорданова.

Коментари