Публикация

Сдружение сигнализира за конфликт на интереси в „Пирогов“

Сдружение сигнализира за конфликт на интереси в „Пирогов“

Частната лаборатория там се оглавява от лекари на болницата


Сдружение „Централно източно европейски пациентски алианс по хематология“ изпрати отворено писмо до премиера и всички отговорни институции, в което сигнализира за конфликт на интереси в спешния институт „Пирогов“.

На партерния етаж на лечебното заведение работи „М-ТЕХ – Медико-диагностична лаборатория“ ЕООД, която осъществява образна диагностика чрез инсталиран от дружеството ядрено-магнитен резонанс. Управители, съгласно търговския регистър, са Борис Емилов Клайн и д-р Галя Борисова Гарванска-Колева. Едноличен собственик на капитала е д-р Борис Клайн.

От сдружението изтъкват, че скандалният модел според тях, „даващ възможност за оказване на натиск върху пациенти и изискване на регламентирани плащания, и конфликт на интереси идва от това, че собственик на лабораторията е д-р Борис Клайн, който е шеф-екип към Втора хирургична клиника на спешната болница. Също така медицинският управител е д-р Галя Борисова Гарванска-Колева – работеща в Клиниката по образна диагностика на „Пирогов“, а по-голямата част от персонала на лабораторията работи в същата клиника.

„Едно частно дружество, със собственик и персонал на ръководни позиции в „Пирогов“, използва ресурсите на държавната и постоянно „финансово закъсала“ УМБАЛСМ „Пирогов“, отбелязват от организацията.

Оттам са подали сигнали до Министерството на здравеопазването, до ръководството на болницата, НЗОК, РЗОК-София-град и до Столичната регионална здравна инспекция за установяване дали в действителност е налице конфликт на интереси и какви са отношенията между частното дружество, притежавано и ръководено от служители на „Пирогов“.

В писмото от сдружението информират още, че в официална среща изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов е заявил, че договорите са сключени от предишното ръководство. От Министерството на здравеопазването пък разпоредили вътрешен одит по случая – в резултат договор между „Пирогов“ и „М-ТЕХ – МДЛ“ ЕООД, за сътрудничество и съвместна дейност е прекратен, но „не и за всички фактически отношения между „Пирогов“ и дружеството и тяхната правна и етична регламентираност“.

„Тъй като дружеството продължи своята работа, официално попитахме какви са финансово-правните отношения, на базата на които частното дружество работи на територията на държавната „Пирогов“. Също така, на интернет страницата липсва информация за проведени процедури по Закона за обществените поръчки, за наем на помещението, използвано от частното дружество“, допълват от сдружение „Централно източно европейски пациентски алианс по хематология“

Подробности по темата четете в прикачените файлове.

 

Прикачени файлове

pdf
pdf

Коментари