Публикация

Д-р Стоянова, лекар, ДКЦ Вита за слънчевите очила на децата

Д-р Стоянова, лекар, ДКЦ Вита за слънчевите очила на децата

Опасностите за детското зрение 


Консултация с д-р Гергана Стояновалекар в ДКЦ „Вита“ 

Всеизвестен факт е, че освен жизненоважната роля на Слънцето за нас, то има и някои негативни влияния. Не само кожата може да пострада, както най-често се случва. Очите и клепачите, особено при децата, са изключително чувствителни към слънчева светлина. Най- честият сезон за поява на оплаквания, свързани със слънчева експозиция, е краят на пролетта и през лятото. Тогава не само продължителността на деня е по-дълга, но и силата на UV лъчите е най-голяма. Но сезонността не е единственият фактор, с който да се съобразяваме. 

Опасностите за детското зрение 
Силната експозиция на слънце, макар и за кратко време, може да доведе до изгаряне както на клепачите, така и на роговицата, т.нар. фотокератит. Той протича с болка и силно дразнене, но за кратко време. 
Слабата експозиция, но в продължителен период от време, не води до така силни симптоми, но се натрупват вредните ефекти на UV – А лъчите върху другите части на окото – леща и ретина. Това се отразява с по-ранна поява на катаракта при възрастните или с увреждане на ретината. Друг негативен фактор на продължително действие на UV- лъчите е неговият мутагенен ефект, което води при предразположените хора до поява на доброкачествени и злокачествени туморни образувания на клепачите. 

Слънцето и очите на бебето
При бебетата и малките деца не можем да разчитаме да споделят симптомите, но можем да следим за по-често мигане, раздразнителност, зачервяване на очите. Разбира се, излагане на директна слънчева светлина на бебета под 6-месечна възраст не се препоръчва изобщо. По-големите деца могат да споделят за дразнене в очите, болка, сухота, завишена чувствителност към светлина. Това може да бъде избегнато при носене на слънчеви очила. 
            
Слънцезащитни кремове и детските очи
Мазане на слънцезащитни кремове в тази област не е препоръчително, поради близостта с окото и алергичните реакции, които те може да отключат. Поради това основна защита за очите и клепачите остават слънчевите очила. 

Поради незрялата имунна система на децата и тяхната сензитивност много често при възрастта под 18г. се появяват симптоми на алергична реакция към различни алергени във въздуха, но понякога и към UV-лъчите също. Част от симптомите на алергичния конюнктивит са силен сърбеж в двете очи, често мигане, дразнене от светлина, сълзене, замъглено зрение, по-малките деца често търкат очите и по този начин има риск и от замърсяване. Слънчевите очила в тези случаи са абсолютно задължителни, независимо от сезона, защото дори и да не е доказана алергия към слънчевите лъчи, те увеличават тежестта на симптомите и водят до влошаване на състоянието. 

Минерални или органични слънчеви очила за детето?
Основна препоръка е очилата да са закупени от оторизиран оптичен център. За съжаление, на пръв поглед родителите не могат да преценят дали очилата са добри или не, а цената в тези случаи не може да играе решаващата роля. Материалите, от които се правят стъклата,  биват най-общо казано – минерални и органични. За деца се препоръчват органични, поради факта, че са устойчиви на чупене и са по-леки. Техен недостатък е, че по-лесно се драскат при неправилна употреба. Един от най-важните моменти при избора на слънчеви очила е наличието на UV  филтър. Асоциацията на българските оптиците и оптометристите - НАБОО, съобразено със заключенията на СЗО, препоръчва UV  филтърът да е минимум 99% и да е срещу UVA  и UVB лъчите. Само по вида на стъклото не може да се определи има или няма такъв филтър, независимо колко затъмнено изглежда то. Стъкло, което е затъмнено, но без UV филтър и съответно е по-евтино, води до разширяване на зеницата и до още по-голяма експозиция от страна на окото на UV лъчите, т.е. има парадоксално обратен ефект на желания. Поради това при избор на слънчеви очила, особено за деца, винаги се обръщайте към регистрирана оптика, където оптиците могат да подберат за вас най-добрата рамка спрямо размера на лицето и положението на очите и най-доброто стъкло, за което да дадат гаранция. 
Спрямо затъмняването на стъклата, те се разделят на класове – от 0 до 4. За деца се препоръчва стъклото да е клас 3, по-висок от този би бил неподходящ за ежедневие, препоръчва се само при зимни спортове. Поляризацията на стъклата е екстра, която намалява отразените слънчеви лъчи. Това води до по-висок комфорт, особено, ако става дума за по-дълъг престой навън или при водни спортове. Но това е бонус, който не допринася към защитата от UV- лъчите, но носи комфорт и намаляване зрителната умора.
За да е най-пълноценна защитата на окото и клепачите при повишената активност в детска възраст, се препоръчва рамката да обхваща добре лицето, така че да не падат често очилата, децата да не надничат под или над тях, но и да не са прекалено стегнати или тежки. Всички тези елементи могат да бъдат съобразени от един опитен оптик. Затова и препоръката ми е родителите да изберат оторизиран оптичен център, където има достатъчно богат избор на детски рамки. 

Слънчеви очила за деца с установени нарушения в зрението
Ако детето носи очила по рецепта във връзка с късогледство, далекогледство или астигматизъм, в оптиките могат да вземат неговите показатели и да изработят слънчеви очила с необходимата корекция или да предложат т.нар. фотосоларни стъкла. Последните трябва да са много качествени, когато става дума за деца, за да може потъмняването на стъклата да става бързо и адекватно, без да има остатъчно потъмняване при липсва на осветяване.  

В планината
През зимата, денят е кратък и слънчевите лъчи не са толкова ярки. Но според световната здравна организация отражението на UV лъчите от сняг е с близо 50% по-голямо, отколкото това на почва, трева и вода. Увеличаването на височината, на която се намираме с 1000 м. увеличава и експозицията на UV лъчи с 10%. Облачността също влияе като най-общо намалява количеството UV лъчи, но при по-лека облачност се получава обратен ефект. Всичко това прави носенето на слънчеви очила и през зимата напълно задължително.

В много малко случаи носенето на слънчеви очила е задължително. Но във всички случаи е препоръка, за да са здрави очите на най-малките. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Материалът е с любезната подкрепа на фирма „Джой Фешън" ЕООД, собственик на търговските марки Grand Optics, Joy Optics, Zeiss Experience Center, Polaroid Shop, Kid Optics, Low Vision Center и OptoSport.
През целия септември всеки пациент, посетил офталмологичния кабинет на ДКЦ „Вита“ (София, ул. Драговица №9, www.vita.bg) ще получи специален ваучер за отстъпка от Grand Optics & Joy Optics.  Обектите на Grand Optics & Joy Optics към момента са 40. Оптиките разполагат с най-съвременно оборудване и специализирана техника за рефракция. Изберете удобна локация на  http://grandoptics-bg.com/bg/magazini, както и на http://joyoptics.com/bg/magazini
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 

Коментари