Публикация

Д-р Мирослав Ненков: Ще се борим със зъби и нокти кандидатурата ни за ЕМА да спечели

Имаме шанс, покриваме всички критерии, категорични са от здравното министерство


„Много ми е неприятно да чувам изказвания, че нямаме шанс за станем домакини на Европейската агенция по лекарства (ЕМА). Какво й е лошото на България, че да не може тези професионалисти да дойдат при нас? Ще се борим със зъби и нокти нашата кандидатура да спечели. Внесли сме документите навреме и сме отговорили на всички критерии на ЕК“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. По думите му от преместването на ЕМА в София освен имиджови, ще има и икономически ползи. Той изтъкна, че служителите й ще харчат високите си заплати у нас. Наред с това агенцията всекидневно се посещава от огромен брой експерти и търговци с лекарствени продукти. Допуснато бе, че някои от централите на големите компании могат да се преместят в българската столица.

"Имаме капацитета да създадем организация, която да помогне за безболезненото преместване на Европейската агенция по лекарствата (EMA) в София",  допълни зам.-министър Лидия Нейчева.

В момента агенцията е ригистрирана в Лондон, но след излизането на Великобритания от ЕС, централата трябва да бъде преместена. България е сред страните, които кандидатстват за домакинство.
Подготовката за конкурса включва създаването на сайт (www.ema-sofia.eu),  видеоклип и брошура, които да представят страната ни пред оценяващите и пред служителите на ЕМА. До 30 септември т. г. ЕК ще разгледа кандидатурите и ще обяви дали са покрити всички критерии. През октомври постоянните представители на кандидатите в Брюксел ще направят устни презентации в рамките на 3 минути. Окончателното решение се очаква да стане ясно през ноември.

За да бъде преместена централата на агенцията у нас, трябва да получим подкрепата от поне 14 страни-членки на ЕС. Регламентът позволява всеки от кандидатите да гласува за себе си, като оцени още две предложения с 1, 2 или 3 точки. Девет от държавите въобще не са се включили в надпреварата -  Литва, Латвия и Естония, Чехия, Унгария, Словения, Кипър и Люксембург. „Планирам да посетя част от страните, които не кандидатстват, да се срещна с техните здравни министри и да  потърся подкрепа от тях“, обяви д-р Ненков. От здравното министерство изразиха увереност, че ще получат силна дипломатическа помощ от постоянното ни представителство в Брюксел.

В момента ЕМА се помещава в сграда, разположена на 30 хил. кв. метра. Ние не разполагаме с такава, но бихме могли да построим и по-голяма. Преместването е предвидено за 2019 г., така че имаме достатъчно време“, обясни зам.-министър Нейчева. Според проекта тя ще бъде разположена на територията на София Тех Парк.

 

 

 

Коментари