Публикация

Хепатитът при децата може да се маскира като грип


Има ли нещо по-вълнуващо за родителите от първите стъпки на вече порасналото бебе? То събира смелост, пристъпва и от този момент нататък нищо не може да го спре. Втурва се да изучава околния свят с възторга на откривател, изследващ непознат континент.

Пада, става, пълзи. Иска всичко да види, да пипне, да вкуси... А предупреждението „Не пипай! Мръсно е!” не винаги върши работа.

После малкото тръгва на детска градина, намира приятели, с които споделя игрите и играчките си.

Всяка стъпка от израстването на детето е свързана с радостни вълнения. За съжаление и с опасност от зарази.

България е сред страните с висок риск от заразяване с хепатит.
При децата в предучилищна възраст най-голяма е вероятността от инфектиране с вирусния хепатит А. Наричат го „болест на мръсните ръце”, но не бива да се забравя, че заразената вода и храна са също толкова сериозен рисков фактор.  
Децата често се заразяват при ползване на общи шишета или прибори за хранене, гърнета, играчки. Също и при опитване на чужда храна.

Като цяло допирът до замърсени повърхности, особено в места като масовия транспорт, е свързан с риск от пренасяне на вируса.   
Най-малките може да се инфектират, като облизват различни предмети. 
При игри на открито също има вероятност от заразяване. Това важи и за любимите лудории със снежни топки и снежни човеци, особено ако детето погълне сняг.

Често при децата до 5-годишна възраст заболяването от хепатит А преминава леко и дори без симптоми. В 70–80% от случаите липсва най-характерният признак – пожълтяването. Тъй като симптомите, които се наблюдават – гадене, повръщане, отпадналост, кашлица, хрема, температура (до 38 градуса), наподобяват грип или стомашен вирус, може да бъде поставена погрешна диагноза. Възможно е детето да има главоболие, стомашно разстройство, болки в мускулите, както и в дясното подребрие.

При някои деца сънят е неспокоен. Урината може да потъмнее до цвят на бира.
Тези симптоми обикновено продължават между 3 и 5 дни.
Инкубационният период на хепатит А е от 2 до 6 седмици и точно тогава болният е най-заразен за околните.

Разбира се, няма как да кажете на детето – не играй навън, не пипай, не прегръщай съседчето.... За да опознае света, то има нужда да докосва, да играе, да намира приятели и да общува с тях.

Единствената сигурна защита за детето и за семейството като цяло е ваксинирането. Първата в света ваксина срещу хепатит А – Havrix 720, е предназначена за деца на възраст от 1 до 18 години включително. Прилага се на 2 дози.

Коментари