Публикация

Над 30 души съдят здравната каса за отказано лечение в чужбина

Над 30 души съдят здравната каса за отказано лечение в чужбина

Най-често институцията не плаща поставянето на мозъчен пейсмейкър на пациенти с паркинсон


Повече от 30 души са завели съдебни дела срещу Националната здравноосигурителна каса, защото им е било отказано заплащане на лечение в чужбина.

Това информира в новия си брой в. „24 часа“, като се позовава на Нова телевизия.

След отказите на НЗОК хората е трябвало сами да заплатят десетки хиляди за лечението си зад граница. Все по-често касата губи тези дела и трябва да плаща големи обезщетения, отбелязва още изданието.

От публикацията става ясно, че един от най-масовите откази на касата е да покрие поставянето на мозъчен пейсмейкър на пациенти с паркинсон. Подмяната на този имплант, който е единственият шанс за болните от неврологичната болест да се движат нормално, струва 30 000 лв. в чужбина, а първоначалното му поставяне пък е 40 000 лв., които също не се покриват от здравната каса.

Съдът казва, че едно лечение, дори да се предоставя в България, ако е много скъпо, както дълбоката мозъчна стимулация, държавата е длъжна да издаде формуляр за лечение в чужбина, обяснява д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Зад граница процедурата струва поне няколко пъти по-малко, отколкото в България, но от известно време касата отказва и този вариант. Обезщетението, което държавата е длъжна да изплати в такива случаи, може да надхвърли в пъти стойността на самото медицинско изделие“, допълва всекидневникът.

Коментари