Публикация

В МБАЛ „Света София“ отстраниха безкръвно гигантска матка 

В МБАЛ „Света София“ отстраниха безкръвно гигантска матка 

Тя е била с тегло 2045 грама, или 30 пъти над нормата


Акушер-гинеколози от МБАЛ „Света София” отстраниха лапароскопски (безкръвно) матка на жена, с размери 30 пъти по-големи от нормалното. Интервенцията е извършена на 1 септември. Пациентката се възстановява и скоро ще е при близките си.

Екипът, осъществил операцията, включва на д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков и д-р Десислава Въргулева от Акушеро-гинекологичното отделение на здравното заведение.

Години наред Огняна Йоргова има болезнена и обилна менструация. През октомври 2016 г. при гинекологичен преглед е установено, че матката и е уголемена и отговаря на 5-месечна бременност. Жената желае да се оперира максимално щадящо – безкръвно. 

„Аз съм работеща жена. Не мога да си позволя да отсъствам дълго от работа“, разказва Огняна Йоргова. Интересува се къде може да се оперира лапароскопски и прочита за опита на екипа на АГ отделението на МБАЛ „Св. София“. Записва си час за преглед при д-р Илиана Христова. 

„При прегледа се установи, че става дума за миоматозно увеличена матка, анемия, обилна менструация и кървене между менструациите“, казва д-р Христова. 

На пациентката са разяснени всички възможни усложнения при лапароскопията, като значителна кръвозагуба и възможно преминаване към класически метод на операция. 
На 1 септември жената е оперирана безкръвно. Чрез достъп през само четири отвора в областта на коремната стена с размер 5 до 10 мм, и с помощта на специални инструменти, дори и такава голяма матка е безпроблемно отстранена. Резултатът е поразителен - матката е 30 пъти по-голяма от обичайното, с тегло 2045 грама, при норма от 70 грама. 
В медицинската литература се съобщава, че е възможно безкръвно отстраняване на матка с максимално тегло 2200-2300 грама.

Часове след интервенцията пациентката е в добро състояние и на крака. 

Лапароскопската операция е съвременен стандарт на оперативно лечение на заболяванията на женските полови органи. Основното предимство през класическата интервенция е бързото възстановяване. Пациентът още на следващия ден си е у дома, при близките си. Болката е сведена до минимум, няма кръвозагуба, няма оперативен разрез, както и белези. Този метод е за предпочитане и при дами с екстремно високо тегло. При класическа операция по-дебелата коремна стена зараства трудно, а безкръвният метод е щадящ за жените, които се възстановяват за денонощие. 

Екипът на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Св. София“, под ръководството на доц. Валентина Мазнейкова, е висококвалифициран за провеждането на безкръвните операции, работи с модерна и съвременна апаратура и много пациенти се доверяват на опита и професионализма.

Коментари

Kokok "Ша" KoKo
7 сеп 2017 12:17

Изтрито от администратор на CredoWeb