Публикация

Села търсят общопрактикуващ лекар, предлагат му апартамент и екстри 

Села търсят общопрактикуващ лекар, предлагат му апартамент и екстри 

От 6 месеца четири шуменски села са без доктор


Шуменското село Пет могили предлага апартамент и други екстри на бъдещия лекар, който да се засели в околността, за да лекува жителите на четири села, информира БНТ.
Близо 10 години жителите на селата Пет могили, Каравелово, Ружица и Красен дол бяха лекувани от индиеца д-р Каджа Доде Кула. Съпругата му също е лекар и хората са се чувствали спокойни.

„Откакто се махна д-р Каджа, практиката се закри. За направление бягаш в Козево, в Нови пазар – да си оправиш рецептурната книжка. Мъки колкото щеш, това е“, сподели пред камерите на телевизията Лютви Шабанов.

Вече шест месеца селата са без лекар. Най-трудно е за възрастните хора, които сами не могат да отидат дори до съседното село. Транспортът също е нередовен. Хората са като заложници в селото и разчитат на късмета да не се разболеят.

„С голям зор – с кмета. Добре, че идвам при него. Спира си работата, взима ме и се занимава с мен. Добре, че е той. Ако не е той, аз досега да съм умрял“, отбеляза Рамадан Осман.

За да преодолее здравната криза, с. Пет могили предлага добри условия за новия си доктор. Здравната служба е основно ремонтирана, прозорците са с нови дограми, вратите и стените са пребоядисани, подовете са покрити с теракотни плочки, чисто и светло е.

Разполагаме с двуетажна здравна служба. На втория етаж са жилищните помещения, на първия се намират стоматологичният и лекарският кабинет. Има и аптека, която работи само в сряда. Стоматологичният кабинет е обзаведен, има си стол. Лекарският кабинет също е обзаведен, каза Мехмед Мехмедали, кмет на село Пет могили.

За бъдещия лекар кметството ще осигури дърва и всичко, от което може да има нужда. Предлагат добри условия за живот на цялото му семейство.

„На жилищата горе на втория етаж е направен основен ремонт, сменена е дограмата, освежени са врати, прозорци. Лекарският апартамент е тристаен. До него има още един свободен апартамент“, поясни кметът.

Хората се успокояват с мисълта, че не губят здравноосигурителните си права. Трябва да изминат големи разстояния, за да получат медицинска помощ. Не всеки може да си го позволи – до Нови пазар разстоянието е 30 км, а транспортът до там и обратно е 20 лв.

Пациентите имат право на свободен избор на личен лекар навсякъде, където има такъв, и където им е удобно да получат медицинска помощ. До момента около 60-65% от пациентите на д-р Каджа, които са били към момента на прекратяване на договора, са упражнили това право на избор, отбеляза Мирослав Метафчийски от РЗОК – Шумен.

Добрата новина е, че в селото ще идва стоматолог и кабинетът ще бъде отворен всеки петък.

Коментари