Публикация

Прокурор Мима Куцкова ще приема сигнали за нападения срещу лекари

Прокурор Мима Куцкова ще приема сигнали за нападения срещу лекари

Чудомир Спасов ще я замества при нужда и ще осъществява контрол


Мима Куцкова е избрана от Софийската районна прокуратура (СРП) за координиращ прокурор, който ще приема сигнали за нападения срещу лекари, информира „Правен свят“.

Със заповед на изпълняващ функциите началник на СРП Радослав Димов от вчера е определен и заместник-районен прокурор, който ще я замества при нужда и ще осъществява контрол. Това е Чудомир Спасов, ръководител на отдел първи в СРП „Престъпления срещу личността” – отделът, който се занимава с престъпленията срещу медицински служители.

Координиращият прокурор ще приема сигнали за инциденти в центровете за спешна помощ, в общинските и държавните болници в София. Телефонният му номер ще бъде изпратен до центъра за спешна помощ, лечебните заведения със спешен прием и родилни отделения в столицата. Той ще бъде денонощно на разположение на болниците.

Идеята за подобна длъжност беше лансирана в средата на юли на среща на главния прокурор Сотир Цацаров със здравния министър проф. Николай Петров и с вътрешния Валентин Радев. Повод за разговора станаха зачестилите случаи на нападения над лекари. Тогава главният прокурор заяви, че за последните 3 години е имало 11 разследвания за посегателство над медици. По тях осъдени били девет души, от които един е влязъл в затвора, трима са получили условни присъди, един е осъден на пробация, а четирима са глобени.

От прокуратурата обещаха мерки, като една от тях включва определяне на нарочен прокурор, който да отговаря за връзка с болниците, в които има спешни приемни центрове, както и указания за бързи производства при инциденти с лекари.

Коментари