Публикация

Златните момичета - лица на кампания 2017-та за профилактика на детското зрение

Златните момичета - лица на кампания 2017-та  за профилактика на детското зрение

От 1 септември до 31 октомври 2017 г. деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. ще могат да преминат безплатен скрининг на очите в над 150 оптики и медицински центрове  в цялата страна


 

 

За четвъртата поредна  българската марка очила KWIAT започна Национална кампания за профилактика на детското зрение.Както и досега, тя  обединява усилията на целия оптичния бранш и водещи институции и предвижда да достигне до над 2000 училища в страната чрез 28 Регионални инспекторати по образованието.

От 1 септември до 31 октомври 2017 г. деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. ще могат да преминат безплатен скрининг на очите в над 150 оптики и медицински центрове  в цялата страна. Целта на скрининга е да бъде установено кои  деца имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени за допълнителни изследвания и преглед при офталмолог. Скринингът ще се извършва със специален апарат (авторефрактометър), предоставен от Essilor.

Инициативата се реализира с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Министерство на образованието и науката.Петте най-големи спортни федерации в България (Федрация по борба; Федрация по Спортна гимнастика; Федерция по художественна гимнастика; Федерация по лека атлетика; Федерация по баскетбол и Федерация по волейбол) ще разпространяват информaционни материали в около 350 спортни съоражения на територията на цялата страна. 

Лица на тазгодишната кампания са момичетата от новия национален ансамбъл на  България по художествена гимнастика, които току-що се върнаха с 2 медала от първото си световно първенство. Симона Дянкова, Елена Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, заедно с красивите ни индивидуални състезателки- Невяна Владинова и Катрин Тасева  заснеха фотосесия в подкрепа на каузата.   Илиана Раева  засне  видео, в което заедно с момичетата, апелира към всички родители да не пренебрегват редовната профилактика на зрението на децата.

„Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за корекции намаляват и изчезват. Затова  профилактиката на детското зрение е изключително важна и ролята на родителите е от първостепенно значение.” –каза   г-н Павел Цветков, управител на KWIAT.

В рамките на кампанията е предвидена специална анкета (съгласувана със специалисти – офталмолог, оптометрист и оптик), която да бъде попълвана от родители онлайн на адрес: www.kwiat.bg и в оптиките, където се извършва безплатен очен скрининг. Тя ще спомогне за набирането на статистика и информация относно очното здраве на българските деца.            

 

 

Обърнете внимание на зрението на вашето дете - то е безценно!

Задължително веднъж годишно правете очен скрининг или преглед при офталмолог.

 

Снимка: © Иван Коловос

Коментари

КЪДЕ?АДРЕС,ТЕЛЕФОН?