Публикация

От печата: Италия твърди, че питейната вода у нас е опасна

От печата: Италия твърди, че питейната вода у нас е опасна

Предупреждения за инфекциозни болести и организирана престъпност в България


Скандални препоръки отправя външното министерство на Италия към италианците, които пътуват в България -  да не се пие водата в някои зони на страната, да се консумира само минерална вода и бутилирани напитки, а плодовете и зеленчуците да се измиват внимателно.

Това пише в. „Дума“, като се позовава на сайта на ведомството в секция „Санитарна сигурност“ на „Фарнезина“ (структура към Министерството на външните работа в Италия). 

Италианците са посъветвани да избягват и консумацията на лед. Дипломатическото ведомство на Италия обаче не уточнява кои райони и градове на България има предвид. 

Италианците, които посещават страната ни, трябва да взимат мерки срещу болестите, разпространявани чрез комарите, а препратка на сайта обяснява подробно кои са те. 
Всекидневникът изтъква, че там са изброени обаче инфекциозни болести, които се срещат предимно в някои страни от Африка, Азия или Латинска Америка като денга, малария, зика и други. 

Министерството отбелязва, че България все още не е достигнала нивото на италианското здравеопазване, и съветва пътуващите да се запасяват с лекарства, особено ако пътуват извън големите градове.

Заради „все още високата престъпност в някои райони на България“ сред препоръките е у нас да не се пътува с автомобили с чужди регистрационни номера, особено през нощта.

Подробности четете в новия брой на в. „Дума“.

Коментари