Публикация

ПОЗИЦИЯ

ПОЗИЦИЯ

В подкрепа на колегите от УМБАЛ "Св. Георги" срещу насилието над медици


Служителите и ръководството на УМБАЛ "Пловдив", заявяваме своята подкрепа към протестната нота на колегите от УМБАЛ „Св. Георги“ - гр.Пловдив срещу ескалиращото насилие над медици.

Осъждаме проявите на агресия, особено срещу хора, посветили живота си на помощ на болни и страдащи и които заради това непрекъснато се лишават от време за себе си, за семействата си и за своите деца.

За жалост в последно време насилието се превърна в ежедневие за нашата професия. Почти няма ден, в който колега да не е бил жертва на брутално отношение от страна на пациенти или техни близки. Въпреки обидите и агресията, ние продължаваме да спасяваме човешки животи, изпълнявайки Хипократовата клетва.

Ясно е, че след всеки грозен акт още и още млади лекари напускат страната ни. Водещата причина не е финансова, а липсата на отношение и уважение към труда им.
Време е обществото да е ангажирано в борбата срещу агресията и насилието над представителите на най-хуманната професия, която във всички страни на ЕС се ползва с необходимото уважение и респект. Нека не допускаме повече чувството за безнаказаност на насилниците да взема връх в нашия живот.

Присъединяваме се към предложението за иницииране на национален дебат, чрез който да се променят нагласите на обществото.

Животът и здравето на българските медици трябва да бъдат защитени по най-категоричен начин при изпълнението на служебните им задължения!

 

 

                                                   

 

 

 

                                               Д-р Иво Мильотев,

                                              изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив "

Коментари